Op citytrip naar Brugge

Op citytrip naar Brugge

Een stad vol romantische hoekjes, indrukwekkende kunst en prachtige gebouwen: Brugge is niet voor niets het Venetië van het noorden.

 

Kuier door de stad

Goed nieuws: Brugge is perfect bewandelbaar, alle bijzondere plekjes liggen op loopafstand van elkaar. Kom dus gezellig met de trein en wandel meteen de stad in, langs bekende plekken als de Rozenhoedkaai, het Begijnhof of het Belfort. Duik ook even in het groen van het Minnewaterpark en neem je lief mee, want als je ermee over de Minnewaterbrug loopt zal je eeuwige liefde kennen - althans volgens de legende. Het park is gelukkig ook zonder lief de moeite waard. 

 

Spot de Vlaamse Meesters

Als je dan toch in de historische stad bent kan je even goed wat kunst gaan spotten: heel wat Vlaamse Meesters waren in Brugge immers kind aan huis, en ze lieten er allemaal wat kunst achter. In het Groeningemuseum bewonder je werk van Jan van Eyck en Hiëronymus Bosch, en het Sint-Janshospitaal herbergt kunst van Hans Memling (en een prachtige middeleeuwse apotheek). Het Gruuthusemuseum, dat dit jaar weer open ging na vijf jaar renovatiewerken, neemt je dan weer mee naar drie cruciale periodes in de geschiedenis van Brugge.

En het beste: met je museumpas bezoek je ze alledrie (plus nog heel wat andere Brugse musea) helemaal gratis. 

 

Snuif wat cultuur op

Wandel verder richting 't Zand, waar je het statige rode Concertgebouw ziet oprijzen - gebouwd in 2002, toen Brugge de Culturele hoofdstad van Europa was. In het Concertgebouw kan je de mooiste (klassieke) concerten en dansvoorstellingen meepikken, maar ook het gebouw zelf is de moeite waard om eens binnen te lopen. Volg het speciale circuit en maak kennis met de unieke kunstcollectie van het Concertgebouw, om te eindigen in de Lantaarntoren waar de kinderen ongestoord op interactieve geluidsintallaties mogen rammen. 

 

Laat de poëet in jezelf los

Gezien zijn passages in Amsterdam en Parijs zouden we het vergeten, maar Hugo Claus werd wel degelijk in Brugge geboren. Het is daarom niet zo gek dat er in het Lappersfortbos een Hugo Clauspad voor poëtische wandelaars te vinden is: in het bos hangen zo'n 21 gedichten verspreid, van de meester zelf maar ook van andere poëtische genieën als Peter Holvoet-Hanssen en Jotie 't Hooft. 

Nog zo'n poëtisch genie uit Brugge: Guido Gezelle. In zijn geboortehuis, tegenwoordig het Gezellemuseum, ontdek je alles over zijn leven en werk, en ook een prachtige romantische tuin - weten we meteen waar de dichter zijn inspiratie haalde. 

 

 

Lees ook

Reeks
Citytrip