Gruuthusemuseum Brugge

Musea in Brugge

Een overzicht van alle Brugse musea.

Brugge is één groot openluchtmuseum, maar de stad bruist ook van bijzondere tentoonstellingen en charmante musea. Van het Groeningemuseum tot het Belfort en van het vernieuwde Gruuthusemuseum tot het Sint-Janshospitaal. Ideaal voor tijdens een weekendje weg, want ze zijn allemaal een bezoekje waard. 

 

Brugge doorheen de tijd

‘Voel het museum onder je voeten’, zo nodigt het Archeologiemuseum in Brugge je uit, en dat betekent dat je in dit museum méér kunt doen dan kijken alleen. Je wandelt van de prehistorie tot in de late middeleeuwen door de ongeschreven geschiedenis van de stad Brugge en op die tocht valt er heel wat te doen, te zoeken en te beleven.

Zei daar iemand geschiedenis? In een ver verleden, namelijk in 1240, bouwde Brugge een Belfort van 83 meter hoog. Diezelfde middeleeuwse toren staat al sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. En wie vandaag zijn 366 trappen beklimt, wordt beloond met een indrukwekkend panorama.

Het Groeningemuseum biedt dan weer een overzicht van de geschiedenis van de beeldende kunst uit onze contreien. Het museum staat vooral bekend om zijn rijke collectie Vlaamse primitieven. Je kan er onder andere authentieke werken bekijken van meesters zoals Jan van Eyck.

 

Verborgen parels

Wist je dat je om een echte Michelangelo te bewonderen, niet naar Firenze of Rome moet? Je moet er zelf het land niet voor uit. De aangrijpende ‘Madonna met kind’ uit 1505 van de Italiaanse meester vind je gewoon in de Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk. Meer nog, behalve de Michelangelo vind je hier een aantal knappe schilderijen, zoals een drieluik van Bernard van Orley, boven het hoofdaltaar.

Pal aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk ligt het Gruuthusemuseum. Dit majestueuze stadspaleis van de heren van Gruuthuse dompelt je onder in de Bourgondische bloeiperiode van de stad. Wandtapijten, houtsculpturen en gotische glasramen: elk stuk in het museum vertelt een bijzonder verhaal. Blikvanger is de authentieke 15e-eeuwse bidkapel die de verbinding maakt tussen het paleis en de kerk.

Ooit gehoord van Hans Memling? Dat was een van de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaars van Vlaanderen. Maar liefst zes van zijn werken zijn te bezichtigen in de ziekenzalen en de kapel van het Sint-Janshospitaal. Met het beroemde Ursulaschrijn en de adembenemende Johannesretabel heb je meteen twee van zijn topwerken te pakken.

 

Gratis kunst

Zo'n museumtrip is dé ideale gelegenheid om je museumpas uit te testen: met deze pas bezoek je - naast alle bovenstaande musea - meer dan 185 musea in Brussel, Vlaanderen én Wallonië aan een zeer voordelig tarief.

Er is voor ieder wat wils, ongeacht je smaak. Snuister dus gerust eens door het volledige aanbod van Brugse musea en galerijen.

 

Hier kan je terecht met je museumpas