Grote Markt Leuven

Op citytrip naar Leuven

Uitstapje naar de stad gepland? Kies eens voor Leuven, veel meer dan een studentenstad.

 

Openluchtmuseum

Geen idee waar te beginnen? Geen probleem: Leuven is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Dwaal op goed geluk door de stad en laat je verbazen door de Grote Markt en het Stadhuis, de Universiteitsbibliotheek (beklim de toren voor een mooi uitzicht) of een van de twee (!) begijnhoven.

Wie liever een echt museum meepikt moet langs Museum M voor een indrukwekkende collectie kunst van de middeleeuwen tot de negentiende eeuw en boeiende hedendaagse tentoonstellingen, verpakt in een architecturale parel. Museumpas niet vergeten! 

 

Kunst en pintjes

Een tripje naar Leuven is niet compleet zonder een drankje op de Oude Markt (de langste toog ter wereld), maar waarom ga je niet op zoek naar de bron? Volg je neus tot bij de brouwerij van Stella Artois en aanschouw de gigantische ketels waarin het goedje gebrouwen wordt.

Pluspunt: wanneer je de brouwerij buiten stapt, sta je meteen in het hipste deel van de stad: de Vaartkom. Hier werden oude fabriekspanden opgeknapt en ingenomen door bijvoorbeeld kunstencentrum OPEK, waar je geregeld een stukje kunst of theater kan meepikken - of een lunch in het gezellige cultuurcafé. 

 

Leuven in 't groen

Tijd om een frisse neus te halen: ga op zoek naar een van de vele groene plekjes in de stad. Struin eens door de Kruidtuin, bijvoorbeeld, de oudste botanische tuin van België met een enorme variëteit aan planten en een exotische serre. Of begeef je buiten de stadsring naar de Abdij van Park, een eeuwenoude abdij waar nog steeds norbertijnen leven. De abdij ligt bovendien op een prachtig groen domein waar het heerlijk wandelen en fietsen is.  

 

Heb je een UiTPAS? Dan kan je op heel wat plekken in Ieper een punt sparen. Die kan je vervolgens inruilen voor museumtickets, interessante boeken of zelfs een duikinitiatie. 

 

Lees ook

Reeks
Citytrips