Jongen lacht en speelt in het water

Hittegolf met kinderen: 5 tips

Veel te warm voor een uitstapje? Helemaal niet, want er zijn heel wat mogelijkheden tot verfrissing. Van een plons in een vijver tot een uitstapje onder de grond: met deze vier tips houden jullie het hoofd koel.

1. Schuil in het bos

Geen beter schaduwplekje dan een groen bos. Ontsnap aan de zon met een gezellige boswandeling, of nog beter: trek naar een blotevoetenpad en koel je tenen in de plassen en de modder. 

Een tip voor gevorderde ravotters: provinciedomein De Averegten in Heist-op-den-Berg heeft een groot speelbos vol boomstammen en wilgenhutten, én een vijver waarin je naar hartelust modderfiguren mag boetseren. Om het feest helemaal compleet te maken kan je er zelfs een ijsje eten!

 

2. Dwaal door een koel kasteel

Metersdikke muren, vochtige kelders en schaduwrijke tuinen - kastelen hielden het lang voor de uitvinding van de airco al koel. Gluur over de kantelen van het Gravensteen, doe een spannende zoektocht in het Kasteel van Gaasbeek of laat je op sleeptouw nemen door Ridder Arthur in Kasteel Beauvoorde

 

3. Duik onder de grond

Is het écht te warm om naar buiten te gaan? Dan blijft er nog één optie over: een uitstapje onder de grond. Spannend én verfrissend! 

  • Ontdek de wereld onder Brussel ontdekken in het Riolenmuseum.
  • Dwaal door de ondergrondse gangen van de mijnsite in C-mine.
  • Verken de kelders van Keizer Karel in het Coudenbergpaleis.

 

4. Neem een frisse duik

De beste manier om de hitte te bestrijden is een frisse duik. Geen zwembad in eigen tuin? Geen probleem: we maakten een lijstje van de leukste openluchtzwembaden van Vlaanderen. 

Opgelet: nog niet alle openluchtbaden of vijvers zijn open. En soms moet je reserveren - bij grote drukte (of hitte) kan het zwembad volzet zijn. 

 

5. Peddel erop los

Niets zo zomers als een kajaktochtje. En goed nieuws: het kan dicht bij huis. Je hoeft niet eens de keien van de Lesse te trotseren voor wat kajakpret, en ook een lange autorit blijft je bespaard.

Ontdek de mooiste plekken in Vlaanderen voor een dagje plezier op het water, in de kajak of kano.

 

Lees ook

Reeks
Zomer