Speelbos Sahara

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

Het bos is de allerbeste speeltuin: dit zijn de leukste speelbossen voor enthousiaste boomklimmers, kampenbouwers en plassenspringers.

1. Takkendorpen bouwen in het Kluisbos 

In de Vlaamse Ardennen ligt het eeuwenoude Kluisbos, met maar liefst drie grote speelzones. Met stammen en takken uit het bos zelf zijn hier intussen al een versterkt kamp, een loopbrug, een indianentent, een reuzenpicknicktafel en meer fraais gebouwd. 

Uitgespeeld? Volg de sprookjeswandeling langs acht mooie vertelborden: bij elke stop luister je naar een mooi verhaal. 

2. Het avontureneiland in Zulte

Het natuurgebied Oude Leie Machelenput is meer dan 8 hectare groot en in de speelzone is een prachtig avonturenparcours aangelegd. 

Uitgespeeld? Wil je op verkenning langs de andere oever van de meander? Geen probleem: een veerboot ligt voor je klaar, maar je moet wel je armspieren gebruiken.

3. Puur spelen in Hasselt

In het speelbos van Domein Kiewit vind je geen speeltuigen, maar wel een grote voorraad van het leukste wat de natuur te bieden heeft: takken. Hier zijn kinderen de baas: kampen bouwen met takken en bladeren of avonturen beleven in de klim-en-klauterhoek, de speelbrug en de sjorhoek.

Uitgespeeld? In Domein Kiewit kan je ook een spannende familiespeurtocht doen, de kinderboerderij bezoeken, picknicken op de speelweide, geocachen ... 

4. Woestijnplezier in Lommel

De Lommelse Sahara is een pracht van een dennenbos, met in het hart een meer, omgeven door strand en woestijn. En natuurlijk ook een speelbos. Hier mag je van de paden afwijken voor wilgenhutten, stapstenen en een 25 meter lange tunnel.

Uitgespeeld? De Sahara maakt deel uit van Bosland, een heel groot bosgebied waar je op schattenjacht kan of een ezelswandeling kan doen.

5. Eindeloos ravotten in Oud-Heverlee

In het hart van het Meerdaalwoud, het grootste loofbos van Vlaanderen, vind je het Everzwijnbad. Volg een parcours van een 3-tal km vol uitdagingen en hindernissen: reuzenmikado, puzzelbomen, klimpalen, een houten slang van wel 30 meter lang, een griezelig hoge klimbrug en veel meer. Er zijn in het hele Meerdaalwoud maar liefst 6 speelzones waar je naar hartelust in bomen mag klimmen.

Uitgespeeld? Speur door de eindeloze bossen en wie weet spot je een konikpaard of een ree ... Voor wie ook een portie stadsplezier wil, is Leuven amper 3 kilometer verwijderd. 

Een bos waar een kind nog eens echt kind mag zijn: klimmen op draken, kampen bouwen, door konijnenpijpen kruipen, smalle bruggetjes ... Fantastisch!

Mama Joke over het Everzwijnbad

6. Avontuur in Torhout

Torwoud in Torhout (dat hebben ze leuk bedacht) is een avontuurlijk speelbos met een labyrint, een speelheuvel, waterpartijen, vlonderpaden en een indrukwekkend uitzicht. Onmogelijk om je hier te vervelen!

Uitgespeeld? In domein Groenhoven, waar Torwoud deel van uitmaakt, ontdek je via het Bosleerpad de geheimen van het bos.

7. Volop kampen bouwen in Oud-Turnhout

In natuurgebied De Liereman ravotten dieren met exotische namen zoals wulpen, nachtzwaluwen, rugstreeppadden en wilde konikpaarden. En ook jij kan je er uitleven, de takken liggen alvast klaar voor kampenbouwers.

Uitgespeeld? Via zes bewegwijzerde wandelpaden, van 1,5 tot 9 km, kan je het hele natuurgebied verkennen. Nieuwsgierige kleuters mogen met een bolderkar op stap langs het natuurleerpad.

8. Een paradijsje in Heist-op-den-Berg

De Averegten is een gigantisch groot gebied waarvan een flink stuk bos gereserveerd is voor ravottende kinderen. Natuurspeelplaats Hobbeldonk is het favoriete plekje van alle speelvogels uit de buurt. Hier vind je zand, water, wilgenhutten, liggende boomstammen en beekjes om over te steken.

Opgelet: Natuurspeelplaats Hobbeldonk wordt vernieuwd en is gesloten tot maart 2024. De rest van De Averegten zijn wel toegankelijk.

Uitgespeeld? In de Averegten vind je ook een bioboerderij, plantentuin, dierenweiden en natuurlijk wandelroutes (waarvan de groene route speciaal aangelegd is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens).

Hier is het heerlijk ravotten, ook voor de papa :-) De plas, het zand, het klauteren, wilgenpaden ... Moet ik erbij vertellen dat snoeten, handen en voeten lekker zwart zagen?

Joppe, Eva en Paulien over de Averegten
Reeks
Natuur en avontuur