UiT

De leukste openluchtzwembaden

Niet gezegend met een zwembad in eigen tuin? Geen nood, wij lijsten voor jou even de plekken in Vlaanderen op waar je kan zwemmen in openlucht: gewoon handdoekje leggen, ogen sluiten en doen alsof je aan de Costa del Sol ligt.

Hier kan je deze zomer plonzen onder de blote hemel

 

West-Vlaanderen

Oké, in West-Vlaanderen hebben ze ook al de zee. Toch is er daarnaast nog een ruim aanbod aan openluchtzwembaden.

  • In Wielsbeke kan je terecht voor openluchtzwemmen én minigolf, en bij uitzonderlijk mooi weer wordt er ook 's nachts gezwommen - met DJ en muziek. 
  • De Krekel in Izegem blinkt dan weer uit wat betreft waterglijbanen.
  • De Gavers Harelbeke vormt de groene long van Zuid-West-Vlaanderen. In de zomermaanden kan je in een bewaakte zone zwemmen, en aan het zwempaviljoen kan je ook kajaks huren.

Alle openluchtzwembaden in West-Vlaanderen vind je hier

 

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen kan je op verschillende plekken terecht voor een duik onder de blote hemel.

  • In Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke is het naast rustig wandelen en fietsen ook heerlijk afkoelen in het openluchtzwembad. Wie liever droog blijft kan met een roeibootje de vijver op.
  • Waterratten en zonnekloppers vinden hun stekje op de strandzone van Provinciaal Domein De Gavers in Geeraardsbergen met 5 000 m2 zandstrand en een afgebakende zwemzone in de vijver.
  • Ook Recreatiepark De Ster in Sint-Niklaas heeft een grote zwemvijver, ruime ligweide en een gigantisch springkasteel dat op het water drijft.

Alle openluchtzwembaden in Oost-Vlaanderen vind je hier. 

 

Provincie Antwerpen

  • In het Boekenbergpark in Deurne kan je in groenere wateren zwemmen (figuurlijk, welteverstaan), dankzij de ecologische zwemvijver.
  • Het Zilvermeer in Mol is een klassieker bij openluchtzwemmers: al generaties lang wordt hier verkoeling gezocht op warme dagen. 
  • In De Nekker in Mechelen vind je 65ha groen en water met een ligstrand, speeltuinen en een aparte speelvijver met waterglijbaan, vlotten en slingertouwen. 

Alle openluchtzwembaden in Antwerpen vind je hier.

  

Vlaams-Brabant

Ook in Vlaams-Brabant kunnen waterratten en zonnekloppers hun hart ophalen.

  • Ook in Hofstade kan je gaan strandliggen en zwemmen in de bewaakte zone.

Alle openluchtzwembaden in Vlaams-Brabant vind je hier

 

Limburg

Limburgers worden niet aan hun lot overgelaten bij heet weer:

Alle openluchtzwembaden in Limburg vind je hier. 

 

Hier mag je zwemmen in open water

Ook voor wie geen zin heeft in een druk strand of zwembad, is er een oplossing. Sommige steden openen deze zomer een afgebakende en bewaakte zwemzone in het kanaal. Zo wordt de Coupure in Brugge tijdelijk omgevormd tot recreatief openluchtbad.

De Vlaamse Overheid bundelt alle plekken waar watersport of zwemmen in openlucht is toegestaan op kwaliteitzwemwater.be.