Peuters in het Red Star Line Museum

6 prikkelende activiteiten voor kinderen

Deze zes leerrijke uitstapjes geven je kinderen een stapje voor in hun ontwikkeling, én ze zijn een feest voor het hele gezin.

Samen met

MyFamily

Op zoek naar leuke activiteiten met je peuters, kleuters of al wat oudere kinderen? Deze zes uitstapjes zijn ideaal. Terwijl jullie samen avonturen beleven en jullie fantasie aan het werk zetten, prikkelen ze hun zintuigen of leren ze iets bij. Twee vliegen in één klap!

1. Musea voor kinderen

Kunst is er voor iedereen, en dus ook voor kleine avonturiers. Wist je dat de meeste musea activiteiten voor kinderen organiseren? Er zijn speurtochten, spelletjes, knutseltafels, doe-opdrachten … Duik met het hele gezin een museum in en leer samen iets over kunst of geschiedenis.  

Ga bijvoorbeeld met een familiekoffer op ontdekking in het Red Star Line Museum in Antwerpen. Elke eerste zondag van de maand is trouwens familiedag in het museum: dan zijn er workshops, buggyrondleidingen en andere leuke activiteiten voor het hele gezin. 

2. Samen op stap in de stad

In Leuven brengen twee stadswandelingen op kindermaat jullie langs de leukste speelplekjes van de stad. Bij elke stopplek krijg je een leuk weetje of een grappige opdracht. Klim in een kunstwerk, glibber over een glijbaan of spetter in een speelfontein. Ideaal voor de kleinste speelvogels, maar ook grotere kinderen spelen en knuffelen met plezier mee. 

Extra leuk: je kan de wandeling ook prima met een buggy of (loop)fietsje maken. Je kan in Leuven zelfs gratis een buggy lenen om mee op stap te gaan.

3. Geitjes knuffelen op de kinderboerderij

Een namiddag naar de kinderboerderij is vooral in de lente een topper. Dan huppelen er pasgeboren lammetjes, schattige geitjes en donzige kuikens door de wei. Kom te weten wat konijnen het allerliefst eten, kriebel met je handen door de vacht van een schaap of aai voorzichtig een cavia. En natuurlijk mogen kleine ravotters op de boerderij ook eindeloos buiten spelen.

De leukste kinderboederijen

4. Een warm klankennest voor de allerkleinsten

Met je baby naar een concert, het kan. Klankennest is zelfs speciaal ontwikkeld voor de allerkleinsten van 0 tot 4 jaar. Je moet er niet zitten en luisteren: je kleintjes mogen samen met jou rondkruipen, voelen, kriebelen en luisteren. Ondertussen zorgen muzikanten, zangers en dansers voor muziek en beweging. Ideaal om je kinderen voor het eerst te laten proeven van cultuur. 

5. Fantaseren in een kasteel

Weinig plekken spreken meer tot de verbeelding dan kastelen. En heel wat kastelen in Vlaanderen en Brussel kan je bezoeken! Duik in de geschiedenis van oude burchten en ondergrondse paleizen en verzin vooral je eigen verhaal. Wie woonde hier? Werd in dit kasteel ooit een draak verslagen, of moeten jullie dat nog even doen? Veel leuker dan de doorsnee geschiedenisles en je leert minstens evenveel.

In Koksijde ligt Ten Duinen: die abdij was ooit een gigantische middeleeuwse constructie, vandaag blijven alleen de ruïnes ervan over. Een familieparcours neemt je mee op pad in het museum en de overblijfselen van de abdij: bereid je voor op het leven in de abdij, neem het tegen elkaar op met een smartphonechallenge of reis met een VR-bril terug naar 1490. 

6. Ravotten in het bos

De Stokkenmanroute is een gezinswandeling van zo'n 4km in de bossen van Kattevennen in Genk. Ga op stap met een boekje vol verhalen en spelletjes en laat je de weg wijzen door de mysterieuze Stokkenmannen. Let goed op in welke richting ze kijken: zo wijzen ze de weg naar de volgende stokkenman.

Onderweg leer je alles over deze bijzondere wezens. Even rusten onderweg? Klim gerust in de armen van een mannetje om een pauze te nemen. 

Ontdek MyFamily

Voor dit artikel werkt Vlieg samen met MyFamily, één van de vijf uitbetalers van het Startbedrag en Groeipakket. Dat ken je misschien beter als kraamgeld of geboortepremie en kinderbijslag of kindergeld. MyFamily wil kinderen alle kansen geven om gelukkig en succesvol op te groeien. De overheid ondersteunt je financieel via een maandelijks bedrag en MyFamily zorgt ervoor dat het stipt en correct op je rekening staat.

Bovendien informeren ze je op een laagdrempelige manier over alles wat met het gezinsleven te maken heeft. Daarvoor rekent MyFamily op zorgvuldig gekozen partners zoals Vlieg. Zo kan jij focussen op wat echt telt, quality time met je gezin. Wil je deel uitmaken van deze warme familie? Sluit je aan en maak de overstap naar MyFamily.

Reken voor jouw groeipakket op MyFamily

Ontdek MyFamily

Vlaamse uitbetaler. Elk kind heeft recht op een Groeipakket. Je kiest zelf je uitbetaler. Veranderen kan na 1 jaar. Website Groeipakket

Meer activiteiten voor kinderen

Reeks
Cultuur voor kinderen