UiT

Op citytrip naar Hasselt

Hasselt is de ideale bestemming voor je vakantie in eigen land: een stad vol prikkelende musea, heerlijke adresjes, rustige natuur - en af en toe een jenevertje.

 

Voor de kunstkenners

Z33 is de eerste halte voor wie in Hasselt naar kunst wil kijken. Het museum heropende recent na een grondige renovatie en met een gloednieuwe tentoonstellingsvleugel, vol met hedendaagse kunstinstallaties, architectuur en design. Nog een museumtip is het Modemuseum, waar ontelbaar veel prachtige jurken, designerschoenen en andere designstukken hangen te blinken. Museumpas op zak? Dan bezoek je beide musea helemaal gratis.  

En ook buiten de museummuren kan je in Hasselt kunst vinden: spring op je fiets en ontdek de vele street art die de stad rijk is - met de gratis app Street Art Cities vind je alle werken bij elkaar op een handig kaartje. 

 

Voor de fijnproevers 

Honger en dorst gekregen van al dat moois? Dan heb je geluk, want Hasselt wordt ook weleens de hoofstad van de Smaak genoemd. De Smaakroute leidt je langs de lekkerste plekjes van de stad, van het schattige Kadetjesplein tot het bekende borrelmanneke in het Maastrichterstraatje. 

We verklappen alvast een verplichte tussenstop: het Jenevermuseumwaar je alles leert over het favoriete drankje van veel Hasselaren. In de oude stokerij wordt trouwens nog altijd jenever gestookt, dus loop zeker even langs de degustatieruimte na je bezoek. 

 

Voor de natuurliefhebbers

Hasselt is een kleine maar fijne stad, en dat heeft als voordeel dat je nooit ver weg bent van de rust van de natuur. Net buiten het stadscentrum vind je bijvoorbeeld de Japanse Tuin, de grootste van zijn soort in Europa. De tuin is vooral in de lente spectaculair, wanneer de kersenbloesems in bloei staan, maar het is er het hele jaar door genieten tussen de kabbelende watervallen, de zeldzame koivissen en mooie uitzichten. 

Nog iets verder uit het centrum vind je Domein Kiewit. Je kan er kiezen uit vijf verschillende tuinen om door te kuieren, van een Engels park tot een insectentuin, en de kinderen leven zich intussen uit in het speelbos of de kinderboerderij. Als je wat meer tijd hebt kan je van hieruit ook beginnen aan een langere wandeling: bijvoorbeeld door De Wijers, een prachtig natuurdomein dat ook wel 'het land van 1001 vijvers' genoemd wordt. 

 

Heb je een UiTPAS? Dan kan je op heel wat plekken in Hasselt een punt sparen. Die kan je vervolgens inruilen voor museumtickets, een drankje of iets anders leuks.

 

Lees ook

Reeks
Citytrips