U bent hier:

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Tentoonstelling Erfgoed

Deze kerk (13de - 15de eeuw), met 122 meter hoge toren, bezit een uiterst rijke kunstschat: schilderijen, houten beeldhouwwerk, de internationaal beroemde Madonna met Kind van Michellangelo, en in het hoogkoor de praalgraven (16de eeuw) van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute alsook bijzondere beschilderde graftomben.
Dit gotische kerkgebouw met een slanke bakstenen toren van 122m hoog, gaat terug op een bedehuis dat hier werd gesticht door de Heilige Bonifatius. De kerk was nagenoeg voltooid in 1335.

In de 9de eeuw stond er een kapel van Onze-Lieve-Vrouw, later kwam er een Romaans bouwwerk dat halfweg de 13de eeuw vergroot werd met een middenbeuk en een westgevel in Schelde-gotiek, een koor en een kooromgang. De kerk was voltooid rond 1335. De zijbeuken en het paradijsportaal kwamen er in de 14de-15de eeuw bij. De torenspits werd herbouwd in 1853-1858; de vroegere torentjes en de borstwering werden in 1871 herplaatst onder leiding van L. Delacenserie.

Het kerkmeubilair omvat onder meer een hoogaltaar met een passieretabel (1534), barokke biechtstoelen in de kooromgang (1697), een marmeren doksaal (1722), een rococopreekstoel (1743) en een rococokoorgestoelte (1770) met wapenschilden. In de zijbeuk links bevindt zich de Gruuthusetribune, die door een gang verbonden is met het Hof van Gruuthuse.

Het koor bevat gerestaureerde beschilderde grafkelders, het gotische praalgraf van Maria van Bourgondië en het renaissancepraalgraf van Karel de Stoute. Onder het beeldhouwwerk bevindt zich een Madonna met Kind van Michelangelo. Er zijn schilderijen van onder andere G. David, P. Pourbus, B. van Orley.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Onze-Lieve-Vrouwekerk
Mariastraat 8
8000 Brugge

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Dinsdag - zondag
Contact musea@brugge.be
+32 50 448711
Links
Trefwoorden Gezinsbondkorting, museumpassmusees, museumpas
UiTmetVlieg.be

Ontdek wat de Bende Van Vlieg hiervan vindt of geef zelf je mening over Onze-Lieve-Vrouwekerk op UiTmetVlieg.be