Fietsen door het water

Heerlijk fietsen met het hele gezin

De zon op je snoet. De wind door je haren. Niets zo leuk als samen met de kinderen de fiets op springen! Geen idee waarheen? Dit zijn de leukste fietstochten in alle provincies.

 

West-Vlaanderen

De Groene 62 

Groene 62, een oude spoorweg tussen Oostende en Torhout, bracht ooit Parijzenaars naar Oostende. Nu is het een mooie fietsweg van 22 km lang, dwars door de polders en bossen van West-Vlaanderen. Er zijn verschillende op- en afslagmogelijkheden, zodat je zelf de lengte van het parcours bepaalt, en genoeg plekjes voor een pauze onderweg, zoals een waterburcht of een molen, om samen te ontdekken.

 

Het kristallen schip

Ieder jaar meert in Oostende The Crystal Ship aan, een boot vol kunstenaars die overal in de stad street art maken. De meeste werken kan je het hele jaar door bewonderen: ga ernaar op zoek tijdens een gezellig fietstochtje door de binnenstad en het Groen Lint rond Oostende. Afspraak aan het startpunt bij Toerisme Oostende.

 

Oost-Vlaanderen

Het Leen

Ooit gebruikt door het leger, vandaag een prachtig provinciaal domein met speelbos voor kleine energiekelingen. Strek je benen voor een fietstocht van 26,5 kilometer door het Leen en ga samen op zoek naar de indrukwekkende uitkijktoren. 

 

 De Schelde over

Op verschillende plaatsen langs de Schelde kan je met je fiets de veerboot nemen naar de overkant. Zo wordt een fietstochtje extra spannend! En aan de waterkant is het bovendien heerlijk fietsen. Zulke oversteekplaatsen zijn er onder andere in Schellebelle en Berlare: een overzicht vind je bij de Vlaamse Waterweg.  

 

Antwerpen

Het Bels lijntje

Het Bels lijntje is een heerlijke fietstocht naar de uitkijktoren in het Turnhoutse vennengebied. Je rijdt er langs een oude spoorlijn die al sinds 1973 buiten dienst is. Vandaag is het er heerlijk vertoeven voor fietsers. Spotten jullie nog overblijfselen van het oude grensstation, het perron of de personeelswoningen?

 

Het Philipsbos 

In Grobbendonk en Herentals vind je twee heerlijke kinderboerderijen: het Karrewiel en de Lentehei. De perfecte bestemmingen voor een fietstochtje door het Philipsbos, want met een konijnenknuffel als beloning gaat het fietsen altijd vlotter ... 

 

Vlaams-Brabant

Fruitig fietsen 

De Familieroute in de Hagelandse fruitstreek leidt jullie langs drie fruitige kunstwerken: rust even uit in een reuzegroot klokhuis, klauter op de pretpeer of geniet van het uitzicht in de shelter. In de buurt zijn trouwens nog heel wat andere kunstwerken te vinden, zoals het bekende doorkijkkerkje in Borgloon. 

 

Limburg

Door het water

Uitstapje naar Openluchtmuseum Bokrijk in Genk gepland? Ga met de fiets! Je rijdt er langs de vijvers van de Wijers en fietst er recht door het water, met de eenden en zwanen op ooghoogte. 

 

Over de bomen

Nog een parel van een Limburgs fietspad: eentje dwars door de bomen. Het pad in Hechtel-Eksel leidt je langs twee grote cirkels omhoog, tot je op de hoogte van de kruinen van de bomen fietst. Extra pluspunt: het pad ligt midden in Bosland, het grootste speelbos van Vlaanderen.  

 

Hou het veilig

Geniet van je fietsavonturen, maar denk ook aan de veiligheid: houd afstand van andere fietsers en wandelaars. Lukt dat niet? Keer dan terug op een rustiger moment. 

 

Deze tips werden verzameld dankzij FietsenopFietsen.nl.

 

Lees ook:

Reeks
Natuur en avontuur