Kinderen bij Neuzenkraam in Gent

Gent met kinderen: 9 tips voor een vree wijze citytrip

Pleintjes met trampolines, musea waar je zelf de handen uit de mouwen steekt en spannende zoektochten: er valt in Gent ongelooflijk veel te beleven voor kinderen. Dit zijn onze negen favoriete activiteiten.

1. Een portie nostalgie in het Huis van Alijn

In het gezellige Huis Van Alijn duik je in het dagelijkse leven van vroeger en nu: van de allereerste barbiepoppen tot het servies van je oma.

Dit is géén museum waar je alleen maar mag kijken: de doe-opdrachten maken het museumbezoek extra plezant. Verkleed je op je paasbest, blader in oude fotoalbums, rust even uit in het knutsel- of leeshoekje of neem samen een foto in de Photomatique

In een speelse bui? Verken het museum met een spannende zoektocht voor kleine detectives of duik van hieruit de stad in met het geluidenspel

Iedere zaterdag kan je bovendien op de binnenplaats terecht voor het nostalgische poppentheater van Pierke van Alijn

3. Tinkeren in het Industriemuseum

Het Industriemuseum huist in een oude katoenfabriek. Je ontdekt er hoe machines sinds enkele eeuwen de wereld rondom ons hebben veranderd. Bereid je voor op klinkende drukpersen en bulderende weefgetouwen

Hier zijn kinderen meer dan welkom: er zijn speelse activiteiten bij de tentoonstellingen en regelmatig kan je er originele workshops volgen. Het allerleukste is de Tinker Studio. Hier kan je iets maken, eender wat, samen of alleen. Ga aan de slag met de aanlokkelijke materialen en laat je inspireren door de creaties van vorige bezoekers of een van de filmpjes. 

5. Het Lam Gods met een VR-bril

Het Lam Gods is een van de bekendste schilderijen ter wereld, en je kan het met je eigen ogen bekijken in Gent. Het bestaat uit twaalf panelen, met ongelooflijk veel petieterige details geschilderd door de broers Jan en Hubert van Eyck.

Het hangt al 600 jaar (!) in de Sint-Baafskathedraal. In het gloednieuwe bezoekerscentrum doe je een speelse familietour op kindermaat. Zet een augmented reality-bril op en je stapt zélf het schilderij binnen.

Als je de kathedraal buiten stapt, kan je je na al dat kijken uitleven op het Maaseikplein: spring op de trampolines en over de houten schaapjes, of kuier door de fruitgaard.

6. Een hele dag plezier in de Blaarmeersen

Aan de rand van de stad vind je de Blaarmeersen. Dit gratis toegankelijke domein staat vooral bekend om de zwemvijver, maar is zoveel meer. Je kan er waterfietsen, skaten, minigolfen, en petanquen, of je uitleven in de grote speeltuin met doolhof of op het junglepad met klimrotsen.

En in de zomer is het uiteraard the place to be om te genieten van de waterspeeltuin, de glijbanen en het zandstrand.

Tip: volg de kinderfietsroute naar de Blaarmeersen vanuit het stadscentrum.

7. Kunst maken in het MSK

Het Museum voor Schone Kunsten verwelkomt kinderen met open armen. Elke zondagnamiddag kan je er aansluiten bij een rondleiding speciaal op maat van families. 

De familieroute maakt van een museumbezoekje een belevenis: teken, zoek, voel en kijk samen op een andere manier naar de kunstwerken.

8. Spelen en chillen in het Kapitein Zeppospark

De buurt rond de oude havendokken in het noorden van Gent is het hipste deel van de stad. In het gloednieuwe Kapitein Zeppospark kuier je op de promenade langs de kaaimuren, de strandzone en natuurlijk een prachtige speeltuin, met dé amfibiewagen van de legendarische tv-held Kapitein Zeppos. 

Hier is ook de uitvalsbasis van DOKANO: per kano maak je de Gentse wateren een beetje properder door zwerfvuil op te vissen

Steek de Muidebrug over en je belandt aan DOK Noord. Eerst kan je nog street art bewonderen aan de grindbakken, een gedoogzone voor grafitti. Als de speelnood hoog is, vind je in DOK Noord een leuke binnenspeeltuin en een gigantisch trampolinepark

9. De natuur ontdekken in de Wereld van Kina

Natuurmuseum de Wereld van Kina heeft twee locaties: het Huis en de Tuin.

In het Huis val je van de ene verrassing in de andere: een uniek fossiel van een prehistorisch reptiel, een zaal vol kwetterende vogels en duizenden gesteenten en mineralen. Hier kan je overal zelf voelen, klauteren en op knopjes duwen

In de Tuin loop je vleesetende planten, wandelende takken en harige vogelspinnen tegen het lijf. In de serre kan je zelf zaaien, stekken en enten. Voor de allerkleinsten is er een zintuigentuin, de Tinkeltuin, waar elfjes gids spelen.

Voordelig in Gent

Heb je een UiTPAS? Dan kan je op heel wat plekken in Gent een punt sparen. En als je twee punten verzameld hebt, dan kan je die al omruilen voor een leuk doe-boekje in het STAM

Vergeet je museumpas niet: alle hierboven genoemde musea zijn gratis toegankelijk met je museumpas.

Jouw voordeelkaart voor verrassende vrije tijd buitenshuis.

Hier koop je een UiTPAS

Bezoek gratis meer dan 230 Belgische musea, inclusief alle musea hierboven.

Koop hier je museumpas
Reeks
Citytrips