Z33

De 7 beste musea voor hedendaagse kunst

Aan musea geen gebrek in ons kleine maar kunstzinnige landje. Maar waar kan je het best naartoe om hedendaagse kunst te spotten? Check onze tips!

1. M HKA, hedendaagse beeldende kunst, film en beeldcultuur

In het Antwerpse M HKA ben je wel even zoet met 4.000m² hedendaagse beeldende kunst. Kunstenaars van diverse pluimage worden uitgenodigd tot artistieke interventies, wat altijd weer tot andere ‘blikken’ leidt op de M HKA-verzameling. 

Naast wisselende collectiepresentaties en jaarlijks vier grote tentoonstellingsprojecten, brengt het museum ook een gevarieerd programma aan performances, lezingen, concerten, debatten, boekpresentaties, wandelvoordrachten en museumontbijten.

 

 

2. S.M.A.K. , geesteskindje van de tegendraadse curator Jan Hoet

Liefhebbers van hedendaagse kunst, kunnen het S.M.A.K. niet links laten liggen. De collectie van dit Gentse museum bevat topwerken van o.a. Andy Warhol, Panamarenko en Luc Tuymans. Elke vier maanden toont het museum nieuwe werken, elk bezoek is dus uniek.

 

3. WIELS, hét Centrum voor Hedendaagse Kunst

Het Brusselse WIELS bestaat nog maar sinds 2007, maar groeide in die korte tijd uit tot een van de voornaamste tentoonstellingsplaatsen voor hedendaagse kunst in Europa. Onder meer Luc Tuymans, Yayoi Kusama en Ana Torfs kwamen er al over de vloer.  Bovendien hebben ze een stadstuin en houden ze ook projecten in de openbare ruimte.

 

4. Z33, Hasselts Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur

Het nieuwe tentoonstellingsgebouw van Z33, een ontwerp van de Italiaanse architecte Francesca Torzo, opende 21 mei 2020 de deuren en ontving recent de Italiaanse Architectuurprijs. Het gebouw is een kunstwerk op zich, genesteld in de groene begijnhofsite. Met een veelzijdig programma van tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en talentontwikkeling toont het huis zich als ongepolijste speelruimte voor bezoekers en kunstenaars.

 

5. Mu.ZEE, Oostends kunstmuseum-aan-zee

In Mu.ZEE is een volledige vleugel gewijd aan twee Belgische groten: James Ensor en Léon Spilliaert. Het modernistische pand met de rustige ruime museumzalen nodigt uit tot eindeloos dwalen, maar natuurlijk lokt ook de zee zelf onweerstaanbaar. Op slechts een boogscheut van Mu.ZEE ligt onze eigenste Noordzee.

 

6. Middelheim, waar kunst en natuur hand in hand gaan

Ook het Middelheimmuseum is een bezoekje waard met zijn prachtig museumpark, indrukwekkende beeldencollectie en een sterk staaltje landschapskunst. De immense collectie aan werken staat verspreid in de tuin en op paviljoenen

 

7. MIMA, brandend actueel museum

Hoera, Brussel heeft er sinds 2016 een nieuwe museumspruit bij: het Millennium Iconoclast Museum of Art, kortweg MIMA, ligt in de boomende kanaalzone van Molenbeek. In het museum word je geconfronteerd met hedendaagse, brandend actuele kunst, zoals Street Art.

Meer musea en expo's

Van 18 dec tot 1 okt

Een hap kunst en cultuur

Galerie M - Mechelen
Tentoonstelling

 

Lees ook:

5 musea met een meeslepende audiogids

Het fijnste naakt van de Vlaamse Meesters

Dit zijn de kleine musea in jouw buurt