Meer inspiratie
Jenevermuseum

BinnenactiviteitenKunst en erfgoed

5 musea voor foodies

Ben jij een hongerige geest in een hongerig lichaam? Dan wijzen we je met plezier de musea waar culinaire kunsten en geestrijke dranken de boventoon voeren. Proef van deze vijf musea en ontdek dat er voor ieders smaak wel een museum bestaat.

1. Een degustatie in het Jenevermuseum

Wist je dat de gemiddelde Belg in de negentiende eeuw 9,5 liter jenever per jaar consumeerde? Gelukkig zijn we sindsdien een stuk nuchterder geworden. Dat doet echter geen afbreuk aan het plezier. 

Vraag aan het einde van je bezoek aan het Jenevermuseum in Hasselt om een degustatie in de jeneverbar, en overtuig jezelf. Heb je een museumpas? Dan krijg je gratis een borrel of frisdrank!

2. Het dagelijks brood van het Bakkerijmuseum

Brood, taart, chocolade, speculaas, ijs, snoep ... Een bezoek aan het Bakkerijmuseum in Veurne doet je sowieso watertanden. En dat treft, want in het museumcafé (ook toegankelijk zonder museumbezoek) kan je heerlijk vers gebak of een broodje smikkelen. 

In dit gezellige museum in een oude hoeve kom je alles te weten over het bakambacht van vroeger én vandaag, van bereiding tot verkoop. 

Er zijn regelmatig (bak)workshops en elke woensdag kan je vers ambachtelijk gebakken brood kopen. Blijf nog even hangen in de museumtuin, met speelnatuur voor de kinderen.

3. Hopmuseum Poperinge, op een boogscheut van Westvleteren

Hop is een van de belangrijkste grondstoffen bij de productie van bier. De talrijke hopboeren rond Poperinge verraden het: in de Westhoek vind je 's werelds beste brouwerijen. De abdij van Westvleteren ligt op amper drie kilometer van het centrum.

In Poperingen vind je dan ook het Hopmuseum. Hier ontdek je de geschiedenis van de teelt, de hopoogst en -verwerking. Tip: volg een workshop om zelf bier te brouwen.

4. Het beste fruit in de Stroopfabriek

Het Hageland is bekend voor zijn glooiende fruitgaarden. En niet al die appels en peren gaan recht naar de fruitwinkel: al eeuwenlang wordt er in Borgloon en de rest van de streek stroop van gemaakt. 

In de Stroopfabriek ontdek je er alles over: bekijk de kookketels en de industriële installaties, volg de weg die een stuk fruit in Borgloon aflegt en proef van heerlijke streekproducten - pannenkoeken, iemand? 

5. Liefde voor groenten in 't Grom

In en rond een pittoreske hoeve in Sint-Katelijne-Waver vind je 't Grom: een doemuseum over groenten en tuinbouwerfgoed. Verken het museum en natuurlijk de grote moestuin met de audiotour met acteur Lucas Van den Eynde.

Ook een aanrader zijn de vele workshops, van groenten inmaken tot lepelsnijden, zeep maken en botanisch tekenen.  

Bezoek gratis 250 Belgische musea, inclusief bijna alle musea hierboven.

Koop hier je museumpas

Meer musea

Open van di - zo

Schatkamer: the sky is the limit

Tongeren (Tongeren-Borgloon)
Open van di - zo

Museum Kunst & Geschiedenis - permanente verzamelingen

Brussel
Thema
BinnenactiviteitenKunst en erfgoed