U bent hier:

8 tips voor warm herfstplezier

8 tips voor warm herfstplezier

8 tips voor warm herfstplezier

Pompoenen, kleurige bomen en paddenstoelen: met deze uitstapjes beleef je een warm najaar.


 

 

1. Supporteren op de Pompoenregatta

Elk jaar wordt in Kasterlee een kajakwedstrijd gehouden in gigantische uitgeholde pompoenen. Nee, dat hebben we niet verzonnen. In een aflossingskoers peddelen verklede teams naar de overwinning.

Om zelf mee te racen in de Pompoenregatta, moet je al maanden op voorhand inschrijven. Maar supporteren is ook een belevenis. En je kan naast de wedstrijd meedoen aan pompoenspelen of zelf een pompoen uithollen.

Kan je niet genoeg krijgen van pompoenen? De Kasterleenaars (Kasterlieten?) ook niet. De week voordien houden ze namelijk een heuse Pompoendag

 

2. Herfstidylle in de Plantentuin

Als er al geen rijmwoord bestond voor 'herfst', dan bestaat er zéker geen voor 'herfstidylle'. Dat gezegd zijnde: rep je naar de Plantentuin in Meise voor HerfstFloridylle, waar de geneugten van dit seizoen volop gevierd worden: pompoensoep slurpen, gepofte kastanjes eten en de mooiste gele en rode boomkruinen bewonderen.

Tip: je wandelt steeds gratis binnen met je museumpas.

 

3. Een frisse wandeling

Het beste excuus voor een grote warme chocolademelk met slagroom? Een flinke wandeling door knisperende bossen en dreven. De uitgedunde boomkruinen kleuren nu oranjerood en vormen een feeëriek decor voor jouw zaterdag-, zondag- of andere middag.

Kies bijvoorbeeld een van onze acht favoriete herfstwandelingen.

 

4. Appels plukken in Limburg

Het oogstseizoen loopt stilaan op z'n einde, maar in Alden Biezen kan je nog een graantje meepikken. Daar vind je namelijk meer dan 40 hectare hoogstamfruitboomgaarden. Pluk en raap de mooiste appels en laat ze meteen daarna persen tot heerlijk appelsap. 

Dit jaar kan je daar ook naar Europom, een internationale happening waar je kan proeven van meer dan 1.000 appel- en peervariëteiten. En dan hebben we het nog niet over de bijhorende stropen en sappen. 

 

5. Speuren naar paddenstoelen

Natuurliefhebbers zijn wellicht te vinden voor een (gegidste) paddenstoelenwandeling: het bos staat nu immers vol van de zwammen in alle kleuren en maten.

Wie hoopt op champignons voor in de spaghetti, zal echter van een kale reis terugkomen - de meeste zijn niet eetbaar.

 

6. Museumnocturnes in Brussel

Het wordt steeds vroeger donker en echt vrolijk worden we daar niet van. Het voordeel is dan weer dan we minder lang wakker moeten blijven om nocturnes mee te pikken.

Elke donderdagavond, nog tot 5 december kan je in een aantal Brusselse musea deelnemen aan bijzondere activiteiten en originele geleide bezoeken volgen tijdens de Brussels Museum Nocturnes. Een culturele aperitief, als het ware.

 

7. Chrysantenfeest in Hasselt

Chrysanten hebben niet altijd de vrolijkste connotatie. In Japan staat de bloem symbool voor een lang leven en komt ze vaak terug in de kunst. 

In de Japanse Tuin in Hasselt is het Chrysantenfestival (Kikumatsuri) dan ook het jaarlijks hoogtepunt van de herfst. De kleurrijke bloemen zijn er dik gezaaid (letterlijk) en creëren een mooi samenspel met de herfstkleuren van de tuin.

Liefhebbers kunnen zich zelfs wagen aan een workshop Ikebana (Japans bloemschikken) of een verhalenwandeling.

 

8. Gezellig naar de bioscoop

Herfst is een prima seizoen, tot het begint te regenen natuurlijk. Dan maken we die herfstwandeling wel een andere keer.

In dat geval vluchten we lekker naar binnen om een film te kijken. In een van de 34 kleinschalige bioscoopjes in Vlaanderen kijk je film zoals thuis - intiem en gezellig - maar dan op groot scherm.

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.