UiT

8 tips voor warm herfstplezier

Knisperende bossen, kleurige bomen, knetterende vuurkorven en paddenstoelen: met deze uitstapjes beleef je een warm najaar.

1. Nog altijd Zomer in Antwerpen

De herfst is nu écht niet meer te ontkennen, maar in Antwerpen blijft het hardnekkig zomeren. Want tijdens de herfstvakantie wordt de Zomerfabriek omgebouwd tot Cirq magiq: op het programma staan alle circusvoorstellingen die gepland stonden tijdens de Zomer van Antwerpen, met onder andere Cinema Malfait van Circus Ronaldo. 

Ook aanwezig: knetterende vuurkorven, warme drankjes en veel gezelligheid. 

 

2. Een frisse wandeling

Het beste excuus voor een grote warme chocolademelk met slagroom? Een flinke wandeling door knisperende bossen en dreven. De uitgedunde boomkruinen kleuren nu oranjerood en vormen een feeëriek decor voor jouw zaterdag-, zondag- of andere middag.

Kies bijvoorbeeld een van onze acht favoriete herfstwandelingen.

 

3. Magie in het park

 Van 30 oktober tot 15 november verandert het Rivierenhof in Antwerpen in een fonkelend park vol lichtjes, tijdens De Grote Schijn. Een wandeling leidt je langs de feeëriek verlichte paadjes: onderweg fluisteren de bomen je een verhaal toe en kom je overal magie tegen. Achteraf krijg je het weer lekker warm in de gezellige openluchtbar die je aan het einde van de wandeling vindt. 

 

4. Speuren naar paddenstoelen

Natuurliefhebbers zijn wellicht te vinden voor een (gegidste) paddenstoelenwandeling: het bos staat nu immers vol van de zwammen in alle kleuren en maten.

Wie hoopt op champignons voor in de spaghetti, zal echter van een kale reis terugkomen - de meeste zijn niet eetbaar.

 

5. Vogelspotten in het Zwin

 Zwin Natuur Park ligt er ook in de herfst prachtig bij: de shorrenplanten ruilen hun groene kleur in voor een prachtig herfstpallet, en de vele trekvogels maken zich stilaan klaar om naar het warme zuiden te reizen. 

In het najaar kan je er bovendien elke dag meevolgen hoe de vogels van het park geringd worden: de ringer geeft intussen uitleg over de vogels, en je kan ze van heel dichtbij bekijken. Tijdens de herfstvakantie lopen in het park ook heel wat gidsen rond, die je leren hoe je vogels in je eigen tuin kan verzorgen. 

 

6. Chrysantenfeest in Hasselt

Chrysanten hebben bij ons niet altijd de vrolijkste connotatie, maar in Japan staat de bloem symbool voor een lang leven en komt ze vaak terug in de kunst. 

In de Japanse Tuin in Hasselt is het Chrysantenfestival (Kikumatsuri) dan ook het jaarlijks hoogtepunt van de herfst. De kleurrijke bloemen zijn er dik gezaaid (letterlijk) en creëren een mooi samenspel met de herfstkleuren van de tuin. Het thema van het festival is dit jaar Haiku in Bloom: enkele gedichten kregen in de tuin een mooi plekje. 

 

7. Een bosbad in de Plantentuin

Al eens gehoord van Shirin-yoku, de Japanse kunst van het bosbaden? In de Plantentuin van Meise leer je op zondag 18 oktober en 15 november de kneepjes van het vak van een professionele forest therapy guide. Dompel je helemaal onder in de natuur en gebruik al je zintuigen tijdens je boswandeling: je zal zien dat je volledig tot rust komt. En maak nadien zeker nog een rondje door de rest van de Plantentuin, want die ligt er in het najaar betoverend bij. 

Tip: je wandelt steeds gratis binnen met je museumpas.

 

8. Gezellig naar de bioscoop

Herfst is een prima seizoen, tot het begint te regenen natuurlijk. Dan maken we die herfstwandeling wel een andere keer.

In dat geval vluchten we lekker naar binnen om een film te kijken. In een van de 34 kleinschalige bioscoopjes in Vlaanderen kijk je film zoals thuis - intiem en gezellig - maar dan op groot scherm.

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.