Herfstwandelingen

8 knisperende herfstwandelingen

Bossen en dreven kleuren oranjerood en de lage zonnestralen werpen een prachtig licht door de uitgedunde boomkruinen. Het prachtige decor voor een heerlijke herfstwandeling - en een warme chocomelk met slagroom achteraf.

1. In het glooiende Pajottenland: het Kravaalbos 

Het Kravaalbos strekt zich uit over Asse, Aalst en Opwijk. Het maakt deel uit van het eeuwenoude Koolwoud, waartoe ook het Zoniënwoud en het Hallerbos behoren.

Je vindt er droge en schrale bodems, maar ook klaterende bronnen en beekjes. Pas in de herfst, als alle herfstkleuren zich tonen, zie je hoe gevarieerd het is. En met een beetje geluk spot je een rode eekhoorn.

Kies of combineer uit 3 wandellussen: de rode (4,2 km), gele (3,2 km) en blauwe route (3,8 km). 

2. De schilderachtige Kempen: Gestel

Gestel is een pittoresk dorpje dat deel uitmaakt van Berlaar. Er staan niet meer dan een paar tientallen huisjes en hoeves, het een al schilderachtiger dan het ander. Het plaatsje ligt tussen twee kasteeldomeinen, het Rameyenhof en het Gestelhof, en is erkend als stiltegebied.

Het Gestelpad (9,5 km) leidt je langs dijken, dreven, hoevetjes, kerkjes, bruggetjes en andere verkleinwoorden. Hier waan je je eeuwen terug in de tijd.

3. In adellijke sfeer: Wolfschot - de Renesse 

In Malle ademt Park de Renesse de sfeer van een historisch kasteelpark en in het aangrenzende Wolfschot voel je je helemaal in een Kempisch bos. In de herfst is het een paddenstoelenparadijs met elfenbankjes, zwavelkopjes, biefstukzwammen en zelfs truffels

  • Het Wolfskapelpad (5 km) is een idyllische natuurwandeling langs illustere plekken zoals de Tornadotoren en de Wolfskapel uit 1505.
  • Het de Renesse-Salphenpad (11 km) leidt je langs prachtige bosdreven, het koetshuis en de rentenierswoning van het kasteel, een ijskelder waar momenteel een vleermuiskolonie haar intrek heeft genomen en het afgelegen gehucht Salphen. 

4. De bijzonderste naam: de Pompeschittersroute

Een lokale legende vertelt over een Dadizelenaar die zich te buiten was gegaan aan bier en pruimen. Op weg naar huis kreeg hij dermate last van zijn darmen dat hij zijn toevlucht moest nemen tot de eerste de beste pompbak. Sindsdien worden de Dadizelenaars 'pompeschitters' genoemd. In domein 't Torreke staat bovendien een gelijknamig standbeeld.

De Pompeschittersroute (8,7 km) start ook daar en is een prachtige route langs landelijke en onverharde paden. Je komt langs glooiende akkers, groene velden, pittoreske kapelletjes en oude hoeves. 

5. De klassieker: het Zoniënwoud

Op luttele kilometers van Brussel ligt een van de grootste en oudste bosgebieden van Vlaanderen. Sommige bomen hebben zelfs Napoleon nog meegemaakt. 

Het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec in Groenendaal (Hoeilaart) is een prima uitvalsbasis.

  • De Hazendalwandeling (3,5 km) leidt je langs de 8 Koningsvijvers en de indrukwekkende kruidenvegetatie van 150 soorten.
  • Op de Jan Van Ruusbroecwandeling (5,7 km) ontdek je wat er van de priorij van Groenendaal is overgebleven en in het Arboretum maak je kennis met 400-tal boomsoorten.

6. Flirten met de grens: Wortel-Kolonie

Ten oosten van Hoogstraten ligt het verrassende natuurgebied Wortel Kolonie, ooit een verblijfsoord voor landlopers. Statige bosdreven, open akkers, vennen, heide en graslanden wisselen elkaar af en het krioelt er van het dierenleven.  

De uitvalsbasis voor wandelaars is bezoekerscentrum de Klapekster. De bekroonde wandeling 'Gevangen tussen grens en groen' (12,5 km) combineert de riante dreven van Wortel-Kolonie met het woeste heidegebied rond het Bootjesven en de ongerepte vallei van het Merkske, de natuurlijke grens met Nederland.

7. Tussen Oost- en West-Vlaanderen: Bulskampveld

Landschapspark Bulskampveld, het meest bosrijke gebied van heel West-Vlaanderen, bedekt delen van Oostkamp, Beernem, Ruiselede, Wingene en Aalter. Twee waterlopen doorkruisen het gebied en maken het erg drassig. Een dambordvormig patroon van dreven brengt je langs bossen, graslanden en vijvers. 

Wandelnetwerk Bulskampveld biedt meer dan 150 km wandelplezier - en dat hoeft zeker niet allemaal op één dag. 

  • Start de Bulskampveldwandelroute (8,9 km) vanuit het bezoekerscentrum in het neogotische kasteel van Bulskampveld. Wandel doorheen de weidse bosgebieden, het natuurgebied Heideveld-Bornebeek, de veldvijvers en het typische drevenlandschap. 
  • De Wildenburgwandelroute (6,7 km) start aan het Sint-Joriskerkje naast het landgoed Blauwhuis en verkent de heerlijk rustige Vagevuurbossen.

8. Verborgen moois: het Hornebos

Vlak bij de grens met Wallonië ligt het typisch Haspengouwse landbouwdorp Rukkelingen-Loon. Het Hornebos, vroeger een kasteeldomein, vormt een groene oase in een zee van golvende akkers.

De Verborgen Moois-wandeling (8,4 km) leidt je door holle wegen en toont je het prachtige uitzicht over de omgeving vanaf het plateau op bijna 130 meter boven de zeespiegel.

Reeks
HerfstWandelen