Fietsen in Sint-Martens-Latem

6x fietsen langs het water

Het fietsknooppuntennetwerk maakt dankbaar gebruik van jaagpaden en langs de Vlaamse waterwegen liggen bovendien talrijke natuurgebieden, recreatiedomeinen, historische steden en gezellige dorpjes.

Wat is een fietsknooppunt?

Het fietsnetwerk in Vlaanderen omvat duizenden kilometers schitterende fietswegen. Waar een of meer trajecten elkaar kruisen, ligt een fietsknooppunt. Aan de hand van de knooppunten kan je makkelijk fietsroutes samenstellen. We tippen hieronder zes uitgestippelde routes langs de waterkant.

 

1. Fiets door het land van stille waters (Antwerpen)

De machtige stroom de Schelde is in Klein-Brabant op zijn mooist. Hier zijn heel wat dichtbundels geschreven en landschappen geschilderd. Ook het televisiedrama Stille Waters werd hier gefilmd. De Schelde leidt je langs mooie panorama's in idiyllische dorpen als Rupelmonde, Hingene en Bornem. Op het eind van de tocht kan je jezelf trakteren op een portie paling in het groen, de specialiteit van de streek.

 

2. Als een Pajot langs de Dender (Vlaams-Brabant)

Van bij de bekende abdij van Affligem fiets je langs de meanderende Dender. Via ononderbroken jaagpaden doorkruis je het prachtige Pajottenland. De onstuimige rivier in combinatie met een uitgestrekte groene omgeving maken van deze tocht een ware fietservaring.

 

3. Fiets op het ritme van de Maas (Limburg)

Op deze fietsroute verken je vooral het Maasland noordelijk van Maaseik. De stroom van de Maas laat zich slechts moeizaam in haar eigen bedding dwingen, maar biedt tegelijkertijd diverse toeristische mogelijkheden. Je fietst langs prachtige plassen die na jarenlange grindontginning zijn ontstaan. 

 

4. Flaneren langs de stille IJzer (West-Vlaanderen)

Vanuit Diksmuide verken je de IJzervallei. Deze vlakke regio komt amper 2 tot 5 meter boven zeeniveau. Het maakt dat de mens er vaak moest vechten tegen het water, maar omgekeerd werd dat water ook ingezet als 'ijzersterk' wapen. De IJzer vormde namelijk de enige bescherming tegen de Duitse opmars tijdens WO I

De fietslus gaat helemaal tot in Nieuwpoort, waar de rivier uitmondt in de Noordzee. Onderweg flaneer je door een uitgesproken poldergebied met veel stiltegebieden.

 

5. Luie watertjes in het Waasland (Oost-Vlaanderen)

Al fietsend doorkruis je het fantastische provinciaal domein Puyenbroeck. Je zet je tocht verder langs de Zuidlede omringd door unieke landbouwgebieden, de Stekense Vaart en de Moervaart en verkent het waanzinnige Waasland. Een magnifiek fietsdecor gegarandeerd.

 

6. Afwisselend natuurschoon in de Scheldevallei (Oost-Vlaanderen)

De Schelde vormt een mooie leidraad voor deze fietstocht. Onderweg valt er bovendien nog veel meer van de natuur te genieten: in de Kalkense Meersen bijvoorbeeld, of bij de kleinere natuurgebieden langs de Schelde.

Daarnaast is deze regio ook historisch van groot belang: in Overmere ontvonkte immers de Boerenkrijg die later nabij Hasselt, in de buurt van het kapelletje van Hilst, een dramatisch einde zou kennen. Onderweg doe je het Donkmeer aan, een omgeving waar liefhebbers van paling hun favoriete gerecht komen proeven.

Alle fiets- en wandelroutes