U bent hier:

Abdij Affligem

Monument Erfgoed

De abdij Affligem werd gesticht door 6 roofridders rond 1062. Gedurende vele eeuwen heeft de abdij bloeiperiodes en tegenspoed gekend. In de 14de eeuw werd de abdij tweemaal verwoest. En onder Lodewijk XIV in de 17de eeuw werden de abdijen en hoeven in brand gestoken. De kerk en een gedeelte van de tuin met een rest van de oude abdijkerk zijn vrij toegankelijk. Rondleidingen op afspraak.
ARCHEOLOGISCH MUSEUM
Het archeologisch museum bevindt zich in het cultureel centrum. Hier zijn de belangrijkste resultaten tentoongesteld van jaren opgravingen in de abdijtuin door de Archeologische Werkgroep Affligem. In de expositiekasten is heel veel keramiekwerk te zien: fragmenten van aarden potten en schalen, vloeren en allerlei gereedschap, afkomstig uit de Middeleeuwse abdij. Er zijn ook overblijfselen van de oudste Romaanse stenen kerk. Enkele voorwerpen dateren uit de Karolingische periode. Ze zijn afkomstig van een nederzetting die vóór de oprichting van de abdij moet hebben bestaan. Het museum is gratis te bezoeken.
Het cultureel centrum is gans het jaar open op zaterdag, zon- en feestdagen vanaf 14.30 uur en tijdens de weekdagen op afspraak.

ABDIJKERK EN -TUIN
Na de verwoesting door de Franse revolutie, hervatten de overblijvende monniken het kloosterleven in Dendermonde. Van daaruit werd het in 1869 op de oude plaats hersteld. De abdij beoefent de gastvrijheid langs het Cultureel Centrum, het Religieus Centrum, het jeugdheem en het gastenverblijf.

Een bezoek aan de abdij Affligem onder leiding van een abdijgids is mogelijk op donderdag, vrijdag en zaterdag in de voormiddag om 10 uur, in de namiddag tussen 14 en 16 uur. Duur van de rondleiding ca. 75 minuten.
Te bezoeken : Het Bisschoppenhuis, de pandgang, de kerk, de refter, de kapittelzaal, de bibliotheek, de ruïnes van de oude abdijkerk, de kruidentuin, het Religieus Centrum en de abdijwinkel (abdijbier, abdijkaas, fruitwijn, artistieke voorwerpen, ...) en het gasthof d' Oude Brouwerij.
Toegang : 2 euro per persoon met een minimum van 20 euro.

Alle gebedsdiensten zijn toegankelijk voor de gelovigen. De Zegenkapel is open van 9:00 tot 12:00 en van 15:00 tot 21:00
Het Religieus Centrum is een verkooppunt van iconen, kunst- en wenskaarten, allerhande devotionele voorwerpen, boeken, cd's en liturgische voorwerpen.
woe, do, vr, za 14:00 - 17:00
zondag van 16:00 tot 19:00

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Abdij Affligem
Abdijstraat 6
1790 Affligem

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
  • Maandag - zondag
Prijs gratis
Contact info@abdijaffligem.be
+32 53 667025