Ringstaartmaki

10x dierplezier met kinderen

Springt je bengel een gat in de lucht als er een snoezige viervoeter in het zicht is? Op deze 10 plaatsen word je vrienden met alle dieren.

1. bij de geredde wilde dieren

De Zonnegloed in Vleteren lijkt op een zoo, maar het is een sanctuary. Da's een plaats waar verwaarloosde of mishandelde dieren een veilige thuis krijgen, omdat ze nergens anders terecht kunnen - ook niet in de natuur. 

Je ziet hier bijna evenveel dieren als in de zoo, van bruine beren en stokstaartjes tot apen en zebra's. En niet onbelangrijk: er is ook een geweldige speeltuin.

2. Bij de schapen

Het Schapenhof in Rijkevorsel is een educatieve hoeve met uitdagende spelletjes en stallen om in te ravotten. Vind je de weg in het hooidoolhof? Intussen vertelt de boer je alles over de verzorging van de schapen. Een aanrader voor verjaardagsfeesten en familie-uitstapjes!

3. Bij de ringstaartmaki's

Familiepark Harry Malter in Heusden (bij Gent) heeft een kinderboerderij met varkens, herten en geiten. Je kan er ook heel wat exotische dieren bewonderen: kamelen, alpaca's en nog veel meer. Je kan zelfs tussen de ringstaartmaki's lopen - wie weet springt er eentje op je schouder!

Even uitgekeken? Er is ook een uitgebreide speeltuin. Dit park is klein, sympathiek, vol nostalgie en ideaal voor dierenvrienden tot 7 jaar

Rustig en kleinschalig. Onze kinderen van 5 en 8 jaar genoten ook van de speeltuin met kermisattracties!

Mama Annelies over Familiepark Harry Malter

4. Bij de koeien

Hoe een dag uit het leven van een koe eruit ziet, ontdek je in de koeknuffelboerderij van Poppel. Wist je dat koeien en kalfjes ook heel lief zijn? 

Maak kennis met de kalfjes en wie weet is er eentje die je mag knuffelen ...

5. Bij de poezen en hangbuikzwijnen

Het Dierenthuisje in Geel is een asiel, maar dan anders: hier zitten de dieren niet in kooien of hokken. Ze leven gewoon samen met de mensen op de boerderij. 

Er wonen heel veel poezen die elders geen thuis vonden. Sommige kan je adopteren, andere blijven er permanent. Je vindt er ook hangbuikzwijntjes, honden, eenden ...

Je kan de dieren een bezoekje brengen als je reserveert.

6. Bij de alpaca's

Gevorderde dierenknuffelaars raden we een alpacaboerderij aan. Alpaca's zijn heerlijk wollig en met hun lange nek zien ze er erg grappig uit. Let wel op: ze zijn niet altijd zo happig op mensen. Maar als je ze rustig benadert, laten ze je hen waarschijnlijk wel aaien. 

7. Bij de dromedarissen

LABIOMISTA is een bijzonder domein in Genk, van kunstenaar Koen Vanmechelen. Het wandelpad dat door het park slingert leidt je niet alleen langs mooie natuurplekjes en bijzondere kunstwerken, maar ook langs de verblijven van kleurrijke paradijsvogels, vriendelijke dromedarissen en statige struisvogels. 

8. Bij de ooievaars

Het Zwin wordt ook wel eens de internationale luchthaven voor vogels genoemd: hier passeren elk jaar honderden trekvogels op weg van en naar het zuiden. Volg het huttenparcours langs negen belevingsplekken en leer alles over de vogels van het Zwin: speur naar zoetwaterdiertjes in de labohut, bespied het broedeiland in de kijkhut en raad de juiste vogelgeluiden in de luisterhut.

Klim zeker ook bovenop de uitkijktoren, voor een mooi uitzicht op het natuurgebied en zijn bewoners - verrekijker niet vergeten! 

9. Bij de natuurhulpjes

In heel wat natuurgebieden worden dieren ingeschakeld om te helpen met het onderhoud. Pluizige schapen en gallowaykoeien, geitjes en zelfs pony's en paarden: ze houden het gras kort en zorgen ervoor dat andere planten kunnen groeien. Natuurpunt geeft een overzicht van de natuurgebieden waar je grote grazers tegen het lijf kan lopen: er is er vast ook eentje in jouw buurt. 

Wel goed opletten: sluit altijd de poortjes achter je, kom niet te dicht bij de dieren en geef ze zeker geen eten. 

Grote grazers groeten

10. Bij de waterschorpioenen

De Wijers is een uitgestrekt natuurgebied in Limburg, dat bestaat uit honderden vijvers en poelen. Hier wonen ontelbaar veel dieren, van moerasvogels tot kriebelende waterinsecten. Met een spotterskaart op zak laat je je leiden naar de beste plekjes om de dieren te spotten: ga op zoek naar boomkikkers, zilverreizigers of waterschorpioenen. 

Liever wat actiever? Dan kan je in de Wijers ook op stap met een vrolijk doeboekjeRobbie Roerdomp neemt je mee naar de mooiste plekjes en voorziet onderweg heel wat doe-opdrachten: test welk dier je bent, speel kruidenbingo en kom eindelijk te weten waarom vogelpoep wit is. 

Reeks
Natuur en avontuur