U bent hier:

Wat te doen op 1 mei?

Wat te doen op 1 mei?

Vier die werkdag

Wat een prachtige uitvinding: de Dag van de Arbeid, de dag waarop de socialistische zuil van oudsher al zijn trouwe en ijverige arbeiders beloonde door hun toe te staan ongebreideld lui te zijn. Briljant concept!
Maar wie op 1 mei geen zin heeft om in parades of achter vlaggen aan te gaan lopen, heeft vervolgens een probleem: hoe dat welgekomen snipperdagje maximaal te benutten?

Wel, zo dus:

  1. Dauwtrippen: Geloof het of niet, maar heel wat gemeenten organiseren op deze onverwachte vrije dag een wandeling voor vrolijke dauwtrippers: een vroegmorgenwandeling, al dan niet met ontbijt. Kan een mens dan eens uitslapen op een doordeweekse dinsdag...

  2. Rommelmarkten: niets leuker toch dan op zo'n zonovergoten eerste mei - ja ja, dat beloven de weergoden - loom langs de straten te slenteren en wat snuisteren in andermans spullen? 

  3. Mag het wat actiever? Je zou er van schrikken hoeveel mensen zin hebben om op zo'n vakantiedag een tandje bij te steken, en dan hebben we het niet over de relaxte wandel- en fietstochten die op 1 mei worden georganiseerd, maar over tornooien van alle slag: pony-, volleybal, voetbal- en andere wedstrijden - de Vlaam is duidelijk een competitief beestje. Echte levensgenieters kiezen op 1 mei evenwel voor de onbetwiste keizer der sporten: petanque.

  4. Ongeacht je politieke voorkeur is 1 mei een dag om te feesten, dat spreekt. In heel wat gemeenten staat de kermis uit en kan je je ongegeneerd laten gaan in het schietkraam of in de botsautootjes

  5. Al gehoord van de meiboomplanting? Traditioneel gezien vindt dit vruchtbaarheidsritueel plaats op de vooravond van 1 mei of op 1 mei zelf: met groot vertoon wordt er een versierde paal of boom opgericht in het centrum van het dorp, om de natuur te huldigen en een vruchtbare lente af te smeken. Gevaarlijk voor de meisjes die hun lief kussen onder de meiboom, jawel...

  6. Tot slot zijn niet alleen de kantoren gesloten op deze dinsdag, maar ook de scholen - want de juffen en meesters verdienen ook een vrije dag. Dat betekent dat de kids de hele dag moeten vermaakt worden, o help! Geen paniek: inspiratie voor een 1 mei met het gezin vind je hier.

    Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt. 

1 mei