UiT met je UiTPAS

Dit zijn onze favoriete plekken om UiTPAS-punten te sparen.

Wat is UiTPAS?

Ken je UiTPAS al? Dat is een handig kaartje dat je al in heel wat regio's in Vlaanderen kan kopen. Je spaart punten telkens je naar een museum, cultureel centrum, bibliotheek of andere vrijetijdslocatie gaat. Die punten kan je vervolgens omruilen in een fikse korting, een gratis ticket of ander leuks.

Klaar om te beginnen sparen? Wij tippen alvast onze favoriete UiTPAS-locaties in elke provincie. 

 

Oost-Vlaanderen

 1. In het Vleeshuismuseum in Dendermonde duik je in de geschiedenis van de stad, van prehistorische vondsten (een echte mammoet!) tot het verhaal van de beiaarommegangen. 

 2. 't Gasthuys in Aalst is een boeiend museum in een oud hospitaal: interessant voor liefhebbers van de stad, carnaval of de schilder Valerius De Saedeleer. Neem zeker ook de kinderen mee: zij worden op sleeptouw genomen door twee grappige nonnetjes.

 3. In Museum Dr. Guislain in Gent ga je samen met een Russisch kunstenaarsduo op zoek naar de Yeti - jawel, de verschrikkelijke sneeuwman. Deed de Russische geheime dienst dat ook? 

 

West-Vlaanderen

 1. Mu.ZEE in Oostende herbergt een uitgebreide kunstcollectie. Vooral de werken van Oostendse kunstenaren zijn indrukwekkend: Ensor, Spilliaert en Permeke zijn hier vanzelfsprekend goed vertegenwoordigd. 

 2. Het Nationaal Tabaksmuseum leert je hoe de tabak de wereld veroverde. De collectie is stilaan indrukwekkend te noemen en telt intussen meer dan 12.000 (!) stukken.

 3. Mag niet ontbreken tijdens een bezoekje aan IeperIn Flanders Fields Museum.

 

Vlaams-Brabant

 1. In het Leuvense Museum M vind je oude meesters en religieuze kunst, maar evengoed hedendaagse kunst en regelmatig een performance of een stukje dans. 

 2. Tien punten bij elkaar gespaard op je UiTPAS? Dan mag je gratis gaan zwemmen in het zwembad van Kessel-Lo

 3. Ontdek het boeiende verhaal van sport vroeger en nu, sporthelden en de Olympische Spelen in het Sportimonium in Hofstade.

 

Antwerpen

 1. Het Stadsmuseum van Lier puilt uit van de archeologische schatten, boeiende verhalen en Lierse kunstwerken ... en ook hier vind je een echt mammoetskelet.

 2. Vanuit Kazerne Dossin in Mechelen werden ooit duizenden Joden en zigeuners gedeporteerd. Vandaag sta je er stil bij hun verhalen, en bij het belang van mensenrechten. Een museumbezoek om niet snel te vergeten. 

 3. In het Taxandriamuseum in Turnhout duik je in de geschiedenis van de Kempen: maak kennis met een internaatstudente, een torenwachter en een kantwerkster. 

Limburg

 1. In Sint-Truiden bezoek je maar liefst zeven historische parels met één toegangsticket: de uitgelezen kans om eens binnen te gluren in de abdijtoren, de crypte of het astronomisch uurwerk. 

 2. In Maasmechelen vind je dan weer een van de meest indrukwekkende stukjes natuur van België. In Conecterra draaide ooit een steenkoolmijn op volle toeren, nu wandel je er tussen meren en bergen die niet zouden misstaan in een nationaal park in Canada. 

 3. Nog op zoek naar opvang voor de volgende schoolvakantie? In Sint-Truiden kan je je punten inruilen voor een mooie korting op een sportkamp. 

 

Brussel

UiTPAS heet in Brussel Paspartoe, maar het principe is hetzelfde: je spaart punten en ruilt die in voor heel wat voordelen. 

 1. De Belgische art-nouveaumeester Victor Horta ontwierp heel wat schone gebouwen voor de stad Brussel. Onze persoonlijke favoriet: het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) met zijn meer dan 4.200 vierkante meter tentoonstellingsruimte. 

 2. In de Ancienne Belgique (of AB, voor de vrienden) kan je bijna dagelijks terecht voor een concert, van wereldsterren tot jong talent. In ruil voor vijf punten krijg je er bovendien een gratis drankje

 3. Voor de betere film moet je dan weer in Flagey zijn, bovendien in een prachtig gebouw in art decostijl. 

 

 

Hier kan je naartoe met je UiTPAS