Plantentuin Meise

Picknicken met kinderen: 8 groene plekjes

Bestaat er iets vrolijker dan een zonnige picknick met het hele gezin? Laad snel jullie picknickmand vol (of bestel er gewoon eentje ter plaatse) en trek naar een van deze groene plekjes, in de stad of op het platteland.

1. Tussen het groen in Plantentuin Meise

In de Plantentuin van Meise is het heerlijk wandelen: kinderen leven zich uit tijdens een spannende speurtocht met Koning Amaryllo of op het prikkelende blotevoetenpad - allebei inbegrepen in je Plantentuinticket. 

Honger gekregen van al die frisse lucht? Op het binnenplein van het pachthof, een van de mooie gebouwen in de plantentuin, mag je picknicken. Of bestel gewoon iets op het gezellige terras van de Oranjerie. 

2. Met zelfgemaakte koekjes in Veurne

In het Bakkerijmuseum in Veurne steek je zelf de handen uit de mouwen: tijdens de workshops leer je koekjes, brood of taart bakken. En vooraf of nadien kan je op ontdekking tijdens een leuke familiezoektocht. Vergeet geen timeslot te reserveren voor je museumbezoek.

Mag het wat meer zijn? Maak van je museumbezoek een leuke daguitstap en combineer met een gezellige picknick in de museumtuin. Je kan zelfs een picknickmand vol heerlijke streekproducten reserveren in het museumcafé Patasjoe.

3. In het Arboretum van Kalmthout

Het Arboretum van Kalmthout is een van de grootste planten- en bomenverzamelingen in Europa: als je tussen al die natuurpracht geen geschikt picknickplekje vindt, dan weten wij het ook niet meer.

Je hoeft niet eens met boterhammen en fruitsapjes te sleuren, want de Piknikfabrik levert je picknickmand (vanaf 8 personen) rechtstreeks in de wonderlijke rozentuin of het Vlinderpaviljoen van het park.

Let wel: als je je eigen lunch meebrengt moet je hem opeten op het (minstens even sfeervolle) tuinterras. 

4. De Averegten in Heist-op-den-Berg

Provinciaal domein De Averegten heeft het allemaal: idyllische wandelpaadjes, een picknickweide, hectaren bos, een bioboerderij en een gezellige taverne (lunch vergeten?). Je vindt er ook een wandelroute speciaal voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

De grootste troef? Een fantastische natuurspeelplaats Hobbeldonk, mét modderpoel om in te ravotten. Vergeet geen speelkleren in de picknickmand te stoppen ...

De kinderen hebben zich geweldig geamuseerd met pootje baden, kikkervissen vangen en dammen bouwen. Daarna gezellig gepicknickt op de picknickweide. Een heerlijke dag in de natuur!

Mama Ellen over de Averegten

5. De Kruidtuin in Mechelen

De Mechelse Kruidtuin is een prachtig park vol vijvers, eeuwenoude bomen en heel veel speelplezier. Enkel nog een spelletje frisbee of kubb erbij en jullie zomerse namiddag is compleet! En als de boterhammen nog wat beter afgekruid mochten zijn, dan pluk je gewoon iets uit de kruidentuin - dat merkt vast niemand. 

6. In de verborgen tuin van de Sint-Pietersabdij in Gent

Wist je dat achter de majestueuze gevels van de Sint-Pietersabdij in Gent een weelderige abdijtuin schuilt?

De besloten ligging creëert er een microklimaat waardoor er heerlijk zuiders fruit kan groeien en bloeien. Op een zonnige dag is het er dan ook heerlijk picknicken tussen de wijnranken en fruitbomen. Proef gerust zelf!

8. In de tuin van het Kasteel van Gaasbeek

Ergens tussen de glooiende heuvels van het Pajottenland prijkt het Kasteel van Gaasbeek. Het kasteel zelf is gesloten voor een grondige restauratie, maar het kasteelpark is wel nog open: de ideale plek voor vrolijke picknickers. 

Spreid je dekentje uit tussen de kronkelende paadjes en eeuwenoude bomen en struin zeker ook eens door de museumtuin, waar oude groenten- en fruitsoorten groeien.

Bezoek gratis meer dan 230 Belgische musea, inclusief alle musea hierboven.

Koop hier je museumpas
Reeks
Natuur en avontuurZomer