Oranjerie Plantentuin Meise

Picknicken in het groen

Bestaat er iets vrolijkers dan een gezellige picknick in een zonnig park? Haast je met knapzak en dekentje naar een van deze acht pittoreske tuinen en parken, en je zomermiddag is compleet.

1. De langste tafel in Plantentuin Meise

In de Plantentuin van Meise kan je aanschuiven aan de langste picknicktafel ter wereld, die bovendien bomvol staat met vergeten groenten en kruiden. Heerlijk om er te smullen van je eigen picknickmand, of je kan er eentje reserveren bij de Oranjerie van de tuin. 

Blijf gerust nog even plakken na het eten, want de Plantentuin organiseert elke dag een zomers concert of een voorstelling, van klassieke muziek tot moderne dans. En door het park slingert ook een prikkelende kunstroute

 

2. De kasteeltuin in Gaasbeek

Ergens tussen de glooiende heuvels van het Pajottenland prijkt het Kasteel van Gaasbeek. Je kan het kasteel zelf nog tot eind augustus bezoeken voor het sluit voor drie jaar renovatiewerken, maar picknickers moeten natuurlijk in het prachtige kasteelpark zijn. Spreid je dekentje uit tussen de kronkelende paadjes en eeuwenoude bomen en breng zeker ook een bezoekje aan de museumtuin, waar vergeten fruit- en groentesoorten gekoesterd worden. 

 

3. Het Arboretum in Kalmthout

Het Arboretum van Kalmthout herbergt de meest gevarieerde planten- en bomenverzameling van Europa: als je tussen al die natuurpracht geen gezellig plekje vindt, dan weten wij het ook niet meer. En om het extra gemakkelijk te maken levert de Piknikfabrik je picknickmand rechtstreeks in het park. Let wel: wie zijn eigen lunch meeneemt is verplicht die op te eten op het stemmige tuinterras.

Mag het wat meer zijn? Breng je tentje mee om in de tuin te kamperen, en de volgende ochtend staat er ook voor het ontbijt een picknickmand klaar.

 

4. De Kruidtuin in Mechelen

De Mechelse Kruidtuin is een prachtig park in Engelse landschapsstijl vol vijvers, eeuwenoude bomen en speelplezier voor de kleinsten. En als de boterhammen nog wat beter afgekruid mochten zijn pluk je gewoon iets uit de kruidentuin - geen mens die het merkt.

 

5. De Sint-Pietersabdij in Gent

Wist je dat achter de majestueuze gevels van de Sint-Pietersabdij in Gent een weelderige abdijtuin schuilt? Op een zonnige dag is het er heerlijk picknicken tussen de fruitbomen en wijnranken. En als je je museumpas in de picknickmand stopt kan je bovendien gratis de abdij en tentoonstelling bezoeken. 

 

6. De Averegten in Heist-op-den-Berg

Provinciaal domein De Averegten in Heist-op-den-Berg heeft het zowat allemaal: kilometers aan wandelpaden, hectaren bos, een plantentuin, een ecologische speeltuin en een hondenweide. Én prachtige picknickplekjes, uiteraard! Verzamel dus snel kinderen en huisdieren en trek eropuit voor een dagje quality time in het groen. Geen keukenprins(es)? Dan is er nog de bioboerderij of de gezellige taverne.

 

7. De Wijers in Limburg

De Wijers is een Limburgs natuurgebied dat niet minder dan 1.175 vijvers telt. Gelukkig zijn er nog genoeg droge plekjes om je picknickdekentje te installeren. Met gevulde maag kan je vervolgens een fietstochtje recht door het water maken, of in een van de kijkhutten binnensluipen om zeldzame vogels te spotten. 

 

8. Het Josaphatpark in Schaarbeek

Het Josaphatpark bestaat uit 20 hectaren gras, bos en vijver, en is dus niet toevallig het favoriete wandelplekje van veel Brusselaars. Vlei je neer in het gras, laat de kinderen los op de speeltuin en struin achteraf nog eens door het historische gedeelte van het park, of spot de vele beelden van schrijvers en kunstenaars. 

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt. 

 

Reeks
Zomer