UiT

Op citytrip naar Ieper

Weekendje weg in eigen land? Probeer het eens in Ieper: een stad vol geschiedenis en oorlogslittekens, maar ook vol mooie plekjes, boeiende musea en groene hoekjes.

 

Een stad vol verhalen

Wist je dat Ieper ook in de middeleeuwen al een bruisende stad was? Het Yper Museum, in een vleugel van de Lakenhalle, toont de geschiedenis van Ieper en de Westhoek vanaf het prilste begin, elf eeuwen geleden. Bewonder de reuzegrote maquette van de middeleeuwse stad, ontdek de oorsprong van haar vestingsmuren, luister naar de verhalen van drie belangrijke Ieperse vrouwen uit het verleden en zie hoe Ieper weer overeind krabbelde na Wereldoorlog I.

 

De grote wederopbouw

Het In Flanders Fields Museum vertelt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog en de West-Vlaamse frontstreek, van de inval in België tot het einde van de oorlog en de wederopbouw en herdenking nadien. Je hoeft echter geen droge geschiedenisles te verwachten: hier ligt de focus op de menselijke ervaring. Bekijk de vele authentieke objecten en luister naar de verhalen van de levensechte personages. 

Een tijdelijke tentoonstelling laat aan de hand van foto's zien hoe Ieper na de oorlog op amper tien jaar tijd weer heropgebouwd werd. Het In Flanders Fields Museum bevindt zich dan ook - net als het Yper Museum - in een van de iconen van de wederopbouw, de Lakenhalle. Beklim halfweg je bezoek zeker ook het Belfort van het gebouw voor een adembenemend uitzicht over de stad. Je kan beide musea bovendien gratis bezoeken met je museumpas.

 

Spoorzoeken in en rond de stad

Nu je de geschiedenis van Ieper kent, kan je in en rond de stad op zoek naar de sporen van het verleden. Begin met de Vestingsroute: die leidt je langs de oude vestingsmuren die de volledige stad omringen, van hoog op de wallen tot laag aan de grachten, en langs heel wat mooie groene plekjes. De wandeling vertrekt aan onthaalcentrum De Kazematten, waar je eerst nog de geschiedenis van de vestingen meepikt. Onderweg passeer je trouwens een gezellige brouwerij met dezelfde naam - ideaal voor een verfrissende pauze.

Als je je wat verder uit het centrum van de stad waagt kan je ook de Ieperboog gaan verkennen. Langs een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk in het bosrijke zuiden van Ieper zie je nog duidelijk de sporen van de oorlog - vier infopunten geven onderweg tekst en uitleg. 

Vergeet ten slotte niet om als laatste eerbetoon langs de Menenpoort te passeren. Mensen uit alle hoeken van de wereld komen naar dat monument om de slachtoffers van van WOI te herdenken: binnenin staan de namen van 55.000 vermiste soldaten gegraveerd. Elke avond om 20u valt het leven er even stil terwijl the last post weerklinkt - kippenvel gegarandeerd.  

 

Heb je een UiTPAS? Dan kan je op heel wat plekken in Ieper een punt sparen. Die kan je vervolgens inruilen voor museumtickets, een drankje en ander leuks. 

 

Lees ook

Reeks
Citytrips