MAS Antwerpen - Musea in Vlaanderen en Brussel

Musea in Vlaanderen en Brussel

Een overzicht van alle Vlaamse en Brusselse musea.

Ook naast gevestigde waarden als BOZAR, het MAS of het STAM zijn er heel wat verrassende Belgische musea een bezoek meer dan waard. Ga je voor moderne kunst of mag het wat klassieker? Een Rubens schilderij of een installatie van Jan Fabre? Een bijzondere expo in de buurt of net wat verder weg? 

Fan van Schone kunsten?

Het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) is één van de oudste musea van het land en geeft een rijk beeld van de Vlaamse kunst van de Middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Sinds 2012 worden hier ook de panelen van het Lam Gods gerestaureerd. Je kan zowel het paneel als de restaurateurs zelf live aan het werk zien. In Brussel kan je dan weer een echte Salvador Dalí of René Magritte spotten in de Koninklijke musea voor Schone Kunsten. Het KMSKA blijft nog even dicht voor renovatie, maar heel wat van hun schilderijen tonen zich nu al van hun beste kant in Mu.ZEE in Oostende en het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen.

 

Doe mij maar modern

Liefhebbers van hedendaagse kunst, kunnen het S.M.A.K. niet links laten liggen. De collectie van dit Gentse museum bevat topwerken van o.a. Andy Warhol, Panamarenko en Luc Tuymans. Ook het M HKA (Antwerpen) weet je vast te bekoren met zijn indrukwekkende beeldende kunst van internationaal topniveau. Sinds 2016 vind je in de oude Belle-Vue-brouwerij van Brussel het MIMA, een museum voor kunst uit het nieuwe millennium. Er is plaats voor streetart, grafische kunst, geekcultuur, strips en performance.

 

Op zoek naar iets uniek?

Buiten de lijntjes kleuren, daar houdt het Brusselse Museum voor Spontane Kunst van. Verwacht je aan niet-conventionele werken, volkskunst en naïeve kunst. Nog zo’n bijzonder museum is het Hasseltse Jenevermuseum. Hier leer je alles over de geschiedenis en het distillatieproces van jenever. En er is een proefruimte, dat ook. Een plaats waar je ten slotte kan flaneren langs beelden van wereldberoemde kunstenaars, je hond uitlaten, picknicken én geocachen? Dat is het Middelheimmuseum. In dit Antwerpse openluchtparadijs ontdek je beelden en installaties van onder meer Ai Weiwei en Henry Moore.

 

Ken je de museumpas al? Met een museumpas op zak kan je meer dan 185 Belgische musea gratis bezoeken.

Hier kan je terecht met je museumpas

Meerdere dagen en locaties

Connecting