De Grote Schijn

Herfstvakantie met kinderen: 9 tips en uitstapjes

Geen idee hoe je de herfstvakantie kan vullen met leuke activiteiten voor de kinderen? Geen probleem: we helpen je op weg met deze tips. Er zijn film- en theaterfestivals, zoektochten en lichtspektakels.

1. Halloweennocturne tussen de sterren in Brugge

Sterrenwacht Cozmix in Brugge hult zich in de herfstvakantie in Halloweensfeer. Geniet van een kindervoorstelling in het planetarium, trek daarna op speurtocht naar vermomde planeten doorheen het verduisterde kasteelgebouw en loer naar de ruimte met de grote telescopen in de observatietoren. Boe!

Ook leuk: bij de speurtocht hoort een wedstrijd met een astronomisch prijzenpakket

2. Gneistan: magisch parcours in C-mine

Ruil de druilerige herfstdagen in voor een betoverend parcours op C-mine, ontwikkeld door de theatermakers van Tal en Thee.

Gneistan is het magische universum van de kleine rebelse denker Gneis. In zijn uitgestrekte werkplaats bouwt hij antennes, sterrenkijkers en droomt hij van een grote Seismogneis. Volg de Gneiswijzer, duik in een krachtenschacht, lees de sterren en daal mee af in fabelachtige diepten

3. Een feestelijk familiefestival

Laat je je graag meeslepen door een wonderlijke theatervoorstelling of een spectaculaire circusact? Dan hebben we goed nieuws: er zijn in de herfstvakantie heel wat gezellige kleine festivals voor families.

Theater, film of circus, kijken of zelf meedoen? Jij kiest! 

5 familiefestivals in de herfstvakantie

4. Mysterieuze zoektocht in Ename

Erfgoedsite Ename pakt uit met een spannende zoektocht over de geschiedenis van Allerheiligen en Allerzielen. Met een rugzakje met opdrachten ga je op zoek naar het lichtje in de duisternis rond een eeuwenoud dorpsplein.

Ontdek Keltische invloeden, bescherm de zielen van de overledenen en snuffel rond op het kerkhof. Wat is wijwater? Wat hebben maskers, een schandpaal en heksen met deze periode te maken?

5. Herfstspeurtocht in museum KOERS

Krijg de smaak van de koers te pakken met enkele speelse doe-opdrachten in wielermuseum KOERS: word waterdrager, kies de lekkerste ploegsponsor of ontdek jouw favoriete snack op de kermis(koers).

6. Herfst in Het Zwin

Tijdens de herfstvakantie is je dag in Zwin Natuur Park goed gevuld. Volg het parcours langs de verschillende hutten op het domein.

Ontdek nestkastjes en broedplaatsen, spot brandganzen of bonte strandlopers op de broedeilanden, bestudeer zoetwaterdiertjes in de labohut, bekijk hoe vogels geringd worden of luister naar verhalen.

7. Een krakende wandeling

Ga gezellig voor een knisperende boswandeling in je eigen buurt: het beste excuus voor een warme chocomelk achteraf. Niet alleen iis het bos in de herfst op zijn allermooist, heel wat Vlaamse bossen zijn een paradijs voor kinderen met speelzones, uitkijkhutten of speurtochten. 

7 heerlijke boswandelingen met het gezin

8. Magie in het Antwerpse Rivierenhof

Van 26 oktober tot 19 november verandert het Rivierenhof in Antwerpen in een fonkelend park vol lichtjes, tijdens De Grote Schijn. Een sprookjesachtige wandeling leidt je langs de feeëriek verlichte paadjes: onderweg fluisteren de bomen je een verhaal toe en kom je overal magie tegen.

9. Museum vol LEGO in Halle

Tijdens de herfstvakantie overspoelen LEGO-blokjes museum den AST in Halle: een slordige 9.000 LEGO-blokjes liggen klaar voor jou. Laat je inspireren door de bouwopdrachten of volg je eigen fantasie.

Ga op pad door het museum voor een kleurrijke en creatieve ontdekkingstocht langsheen de geschiedenis van Halle, met verschillende LEGO-stops onderweg. Goed om weten: er is ook een verdieping met DUPLO om de Halse stad van de toekomst mee op te bouwen.

Reeks
Herfst