De Grote Schijn

Herfstvakantie met kinderen: 11 tips en uitstapjes

Geen idee hoe je de herfstvakantie kan vullen met leuke activiteiten voor de kinderen? Geen probleem: we helpen je op weg met elf tips. Er zijn film- en theaterfestivals, zoektochten en lichtspektakels.

1. Spoken jagen in Heusden-Zolder

Als je niet bang bent van spoken kan je naar Domein Bovy in Heusden-Zolder, waar je met je spokenjager op jacht moet naar de geesten en andere griezels die er verstopt zitten. Even de app downloaden en je queeste kan beginnen: ga jij overdag op pad of durf je de zoektocht ook in het donker aan?

2. Magisch poppentheater in het Huis van Alijn

In de expo Licht uit. Pop Op in het Huis van Alijn in Gent ontdek je de magische wereld van poppen en figuren voor én achter de schermen. Het museum toont voor het eerst zijn bijzondere collectie van een honderdtal theaterpoppen: leef je uit met een spannende zoektocht of maak je eigen kartonnen theaterpop. En natuurlijk kan je op de museumzolder kruipen voor een heerlijk nostalgische voorstelling van Pierke van Alijn

Zin om zelf ook eens te proberen? Tijdens de herfstvakantie leren de poppenspelers van Pierke van Alijn je de kneepjes van het vak. Tijdens een leuke workshop ontdek je hoe poppen in een voorstelling tot leven komen: laat ze stappen, spreken of een liedje zingen. 

3. Een feestelijk familiefestival

Laat je je graag meeslepen door een wonderlijke theatervoorstelling of een spectaculaire circusact? Dan hebben we goed nieuws: er zijn in de herfstvakantie heel wat gezellige kleine festivals voor families. Theater, film of circus, kijken of zelf meedoen? Jij kiest! 

4. Een bloeddorstig vampierenfeest in Fort 5

Een keer om de 30 jaar komen de meest bloeddorstige vampieren ter wereld samen voor een vampierenbal. Dit jaar vinden de feestelijkheden plaats in Fort 5 in Edegem ... en jij bent ook uitgenodigd.

Het Vampierenfeest is een bijzondere voorstelling waarin je zelf je eigen weg mag zoeken: dwaal vrij rond door het kasteel en ontmoet onderweg allerlei nachtelijke wezens. Ga je op in het feestgedruis, of trek je liever naar de achterkamertjes om in een duistere wereld te duiken? 

8. Een krakende wandeling

Ga gezellig voor een knisperende boswandeling in je eigen buurt: het beste excuus voor een warme chocomelk achteraf. Niet alleen iis het bos in de herfst op zijn allermooist, heel wat Vlaamse bossen zijn een paradijs voor kinderen met speelzones, uitkijkhutten of speurtochten. 

11. Opera op kindermaat in Rizoom! 

In de kleurrijke familievoorstelling Rizoom! (8+) proberen dansers en muzikanten een plaats te geven aan verlies. Want vroeg of laat krijgen we daar allemaal mee te maken: Wat als je jezelf verliest in een gevoel, of als je je favoriete knuffel kwijtraakt, je baan of zelfs een dierbare? We reageren er allemaal anders op, en gelukkig bestaan er heel wat gebruiken en symbolen om op terug te vallen. 

Rizoom! is een mix tussen pop en opera met elementen uit allerlei ceremonies en volksdansen, versmolten tot moderne dans. Zonder woorden, maar wel vol emoties. 

Reeks
Herfst