Escape room in het MOT

Herfstvakantie met kinderen: 11 tips en uitstapjes

Geen idee hoe je de herfstvakantie kan vullen met leuke activiteiten voor de kinderen? Geen probleem: we helpen je op weg met elf tips. Er zijn film- en theaterfestivals, zoektochten en lichtspektakels.

1. Feesten in Leuven met Rode Hond

Het is geen besmettelijke ziekte en ook geen vreemdgekleurde viervoeter, maar wel een groot feest voor de hele familie. Rode Hond is het jaarlijkse kunstenfestival voor families, georganiseerd door talrijke Leuvense culturele organisaties.

Kom proeven van theater, dans, muziek, circus, literatuur, workshops, film, games en veel meer. Het festivalcentrum vind je in 30CC/Schouwburg. Je speelt er digitale games in de arcade hall of duikt er in de photo booth. Of wat dacht je van een luisterspel in het reuzenrad op de Grote Markt?

 

2. KRIKRAK: kunst en spelen in Brugge

In de herfstvakantie is er in Brugge KRIKRAK, een superleuk festival voor kleine en grote mensen. Er valt vanalles te beleven voor jonge en niet meer zo jonge oren en ogen: theater, dans, muziek, film en beeld.

De vier cultuurhuizen worden omgetoverd tot echte speelplekken en krijgen zelfs een andere naam. Het Concertgebouw zal het Rode Zoekspeelhuis heten en de Koninklijke Stadsschouwburg wordt het Gouden Fluweeltoneel

Er zijn speelse theatervoorstellingen, concerten voor baby's en peuters en workshops wilgenvlechten, prenten drukken en veel meer.

 

3. Een filmfestival in Gent of Brussel

Filem’On, het Internationaal Filmfestival voor Jong Publiek palmt Brussel in met meer dan 130 films, in alle genres en formaten. Veel films kan je zelfs bekijken in aanwezigheid van de regisseur of een van de acteurs.

Daarnaast is er een ciné-concert en workshops waarin je zélf films leert maken

van tot

Filem'On Internationaal Filmfestival voor Jong Publiek

Verschillende cinemas - Brussel
Film

FilemKING is het Gentse zusje van hetzelfde filmfestival.  Ook hier bekijk je tientallen films voor een publiek van 2 tot 16 jaar, vaak in aanwezigheid van de regisseur of een van de acteurs

van tot

FilemKING Filmfestival - Het filmfestival voor en door kinderen in Gent

Diverse locaties (Cinema Sphinx, Bibliotheek De Krook, Gravensteen, Cine Rio..) - Gent
Festival

 

4. Escape room in Grimbergen

Het MOT is een actief museum dat je al doende laat kennismaken met handwerktuigen en technieken gedreven door water, wind en spieren. In de herfstvakantie kan je er een spannende escape room doen.

De kamer brengt je terug naar een arbeiderswoning van 100 jaar geleden. Het is putje winter en het vriest. De voorraad steenkool om de kachel mee te stoken raakt uitgeput. Kan jij op tijd het 'zwarte goud' vinden, of verkleum je tot op het bot?

 

5. Magische pompoenen in Abdijsite Herkenrode

Tijdens de herfstvakantie kan je op Abdijsite Herkenrode een leuke Halloweenwandeling maken. Niet zomaar een wandeling: je gaat mee op zoek naar de magische pompoenen. ​

De vriendelijke Herkenrode-heksen willen graag magische pompoensoep maken. Maar er gebeuren rare dingen rond de abdij: telkens wanneer ze de magische pompoenen willen oogsten, zijn ze verdwenen. Het lijkt wel alsof het er spookt ...

 

6. Toverdrank brouwen in Lier

De griezelwandeling Sidderen en beven in Lier vertelt het verhaal van Anneke, een meisje van 14 dat onterecht beschuldigd wordt van hekserij. Om Anneke van de brandstapel te redden, heeft ze jouw hulp nodig.

Verzamel de juiste ingrediënten voor een toverdrankje en de woorden voor een toverspreuk. Spreek de juiste woorden uit over de Grote Markt ... wie weet lukt het dan om Anneke te redden? 

 

7. Kunst maken in Mu.ZEE

Mu.ZEE is een kleurrijk museum in Oostende. Tijdens de herfstvakantie kan je er met het hele gezin verrassende workshops volgen.

Laat afval tot leven komen en en sorteer microplastics in het museumatelier, of ga zelf aan de slag met kunstige technieken

 

8. Een krakende wandeling

Ga gezellig voor een knisperende boswandeling in je eigen buurt: het beste excuus voor een warme chocomelk achteraf. Niet alleen iis het bos in de herfst op zijn allermooist, heel wat Vlaamse bossen zijn een paradijs voor kinderen met speelzones, uitkijkhutten of speurtochten. 

8 heerlijke boswandelingen met het gezin

 

9. Meedoen met Tik Tak 

Tik Tak is terug: een leuke doe-expo in Fort Napoleon in Oostende. Speel in de levensechte decors, maak zelf een scène met het drinkmannetje of leef je helemaal uit op de discodansvloer

 

10. Magie in het Antwerpse Rivierenhof

Van 29 oktober tot 14 november verandert het Rivierenhof in Antwerpen in een fonkelend park vol lichtjes, tijdens De Grote Schijn. Een sprookjesachtige wandeling leidt je langs de feeëriek verlichte paadjes: onderweg fluisteren de bomen je een verhaal toe en kom je overal magie tegen.

 

11. Een bad vol klanken met BIG BANG

BIG BANG Festival is een feestelijke ode aan avontuurlijke muziek en klankkunst: neem je kleine festivalgangers mee naar Brussel, Antwerpen of Genk en ontdek samen een labyrint vol interactieve installaties, nieuwe geluiden en wonderlijke voorstellingen. 

BIG BANG gaat door in Antwerpen (in deSingel) op zaterdag 30 oktober, in  Brussel (BOZAR) op zondag 7 november en in Gent (De Bijloke) op zondag 14 november.

 

Meer herfstige activiteiten

Heerlijke herfst: 9 leuke activiteiten met kinderen

Halloween: 6 griezelige activiteiten voor kinderen

5 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

Theater met kinderen: 6 onmisbare voorstellingen