Kinderen spelen met vallende bladeren

Heerlijke herfst: 9 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

1. Speuren naar paddestoelen ... en kabouters

Plots zijn ze er en even vlug zijn ze weer weg. De ene stinkt naar rotte eieren, de andere kleurt prachtig rood met witte stipjes.

Paddestoelen spreken tot de verbeelding - alleen al de namen zijn wonderlijk: eekhoorntjesbrood, fluweelboleet, stinkzwam, judasoor ... Wonen er echt kabouters en elfjes in? En wat hebben heksenkringen ermee te maken? 

 

2. Ravotten in een speelbos

Het bos is de allerbeste speeltuin. Een speelbos heeft nog een tikje extra: hier kan je sluipen in wilgenhutten, torens beklimmen of bouwen met takken en boomstronken.

We verzamelden de leukste speelbossen in Vlaanderen. Hier kan je naar hartelust ravotten en klauteren. 

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

 

3. Een spannende speurtocht

Alle schatten van Vlieg zijn opgeborgen, maar ook in de herfst kan je zonder zorgen op uitstap naar de bib, het museum, natuurgebied of kasteel. En op sommige van die plekken kan je alsnog op zoek naar een schat! 

11 speurtochten in het bos of in de stad

 

4. Griezelen in Pelt

De herfst is ook een beetje het griezelseizoen, met halloweentochten en griezelwandelingen.

In Pelt kunnen de durvers naar een heus Halloweenspektakel. Durf jij het beruchte Haunted House te betreden? Er wacht je een angstaanjagende belevenis met schrikwekkende decors ...

 

5. Eigenaardige eikels in het Arboretum

In Arboretum Kalmthout groeien meer dan honderd (100!) verschillende eiken. Volg tijdens de herfstspeurtocht herfstblaadjes en vruchten doorheen de tuin en je komt ze als vanzelf tegen.

Onderweg speel je spelletjes en los je raadsels op: ontdek hoe de zomereik en wintereik aan hun namen komen en maak kennis met exotische bomen met eigenaardige eikels, bizarre bladeren en gekke schorsen. 

 

6. Verwondering in het poppentheater

Niets zo nostalgisch als een ouderwets poppentheater, met houten poppen en handgeschilderde decors. Of kies voor een moderne versie: poppen mét acteurs, live muziek of verrassende thema's. Wedden dat de grote mensen even verwonderd zitten kijken? 

De mooiste poppentheaters

 

7. Magie in het park

Van 29 oktober tot 14 november verandert het Rivierenhof in Antwerpen in een fonkelend park vol lichtjes, tijdens De Grote Schijn. Een sprookjesachtige wandeling leidt je langs de feeëriek verlichte paadjes: onderweg fluisteren de bomen je een verhaal toe en kom je overal magie tegen.

 

8. Kunst maken op Kunstendag voor kinderen

De derde zondag van november, dan vieren we al tien jaar lang Kunstendag voor kinderen. Op die dag kunnen kinderen en hun familie een hele dag kunst beleven.

Je kan dansen op tekeningen, maskers en juwelen maken, in een koor zingen, beeldhouwwerken boetseren ... op locaties in heel Vlaanderen en Brussel. Benieuwd?

 

9. Een frisse boswandeling

We zijn niet van suiker gemaakt, dus tegen een béétje regen kunnen we wel. Jassen en laarzen aan, paraplu op zak en hop, naar buiten voor een knisperende boswandeling met het hele gezin. Kinderwagen mee? Kies dan voor een buggyproof wandeling.

Wie raapt de meeste kastanjes en wie durft in de diepste plas te springen?

8 heerlijke boswandelingen met het gezin

12x wandelen met de buggy

 

Lees ook

Herfstvakantie met kinderen: 11 tips en uitstapjes

Theater met kinderen: 6 onmisbare voorstellingen

5 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen