Kinderen spelen met vallende bladeren

Heerlijke herfst: 9 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

1. Speuren naar paddestoelen ... en kabouters

Plots zijn ze er en even vlug zijn ze weer weg. De ene stinkt naar rotte eieren, de andere kleurt prachtig rood met witte stipjes.

Paddestoelen spreken tot de verbeelding - alleen al de namen zijn wonderlijk: eekhoorntjesbrood, fluweelboleet, stinkzwam, judasoor ... Wonen er echt kabouters en elfjes in? En wat hebben heksenkringen ermee te maken? 

2. Ravotten in een speelbos

Het bos is de allerbeste speeltuin. Een speelbos heeft nog een tikje extra: hier kan je sluipen in wilgenhutten, torens beklimmen of bouwen met takken en boomstronken.

We verzamelden de leukste speelbossen in Vlaanderen. Hier kan je naar hartelust ravotten en klauteren. 

3. Een spannende speurtocht

Alle schatten van Vlieg zijn opgeborgen, maar ook in de herfst kan je zonder zorgen op uitstap naar de bib, het museum, natuurgebied of kasteel. En op sommige van die plekken kan je alsnog op zoek naar een schat! 

4. Griezelen in Lier

De herfst is ook een beetje het griezelseizoen, met halloweentochten en griezelwandelingen.

In Lier kan je op griezelwandeling het verhaal beleven van Anneke, een meisje van 14 dat onterecht van hekserij wordt beschuldigd. Om Anneke van de brandstapel te redden, heeft ze jouw hulp nodig. Verzamel op je tocht ingrediënten voor een toverdrankje en woorden voor een toverspreuk. 

5. Kastanjefeest in het Arboretum

De kastanjebomen in Arboretum Kalmthout maken zich op voor een geweldig feest: ze tooien zich met warme kleuren, dragen vruchten als prachtige juwelen en strooien bladeren als confetti in het rond. Ze genieten van de spotlights van de lage herfstzon en van de oranje wolkenluchten van oktober.

Maar bomen kunnen zich natuurlijk niet verplaatsen, want ze zitten met hun wortels stevig in de grond. Daarom bedachten de kastanjes enkele leuke spelletjes en opdrachten, en zo leer je tegelijk heel wat over hen bij. 

6. Verwondering in het poppentheater

Niets zo nostalgisch als een ouderwets poppentheater, met houten poppen en handgeschilderde decors. Of kies voor een moderne versie: poppen mét acteurs, live muziek of verrassende thema's. Wedden dat de grote mensen even verwonderd zitten kijken? 

9. Een frisse boswandeling

We zijn niet van suiker gemaakt, dus tegen een béétje regen kunnen we wel. Jassen en laarzen aan, paraplu op zak en hop, naar buiten voor een knisperende boswandeling met het hele gezin. Kinderwagen mee? Kies dan voor een buggyproof wandeling.

Wie raapt de meeste kastanjes en wie durft in de diepste plas te springen?

Reeks
Herfst