Schatten van Vlieg in het Industriemuseum

Bewonder de beroepen van vroeger

Niet: wat wil je later worden? Maar: als je lang lang geleden geboren zou zijn … welk beroep zou dàn bij je passen? Neem kinderen mee op ontdekking in de wereld van vroeger, van slijpers en kaasmakers, bakkers en smeden, mijnwerkers en wevers … Bokrijk ken je natuurlijk al wel. Maar ken je ook deze teletijdsmachines?

 

Klompenmaker of schoenmaker? 

De klompenmakerij ontdek je in het bijzondere ‘grenscentrum’ Klingspoor in Sint-Gillis-Waas. Maar je kan ook naar het Klompenmuseum in Laakdal, waar je zelfs met klompen over het Klompenbelevingspad kan stappen.

Wie graag zijn stoute schoenen aantrekt, moet zeker ook het familieparcours in de oude schoenenfabriek Eperon d’Or in Izegem uitproberen, waar de familie van de prettig gestoorde borstelbaron Eduard je door het museum begeleidt met prikkelende opdrachten.

 

Bakker of kaasmaker? 

Koe Milky en muis Cheese vertellen je waarom er gaatjes in kaas zitten, hoe melk kaas wordt, welk land de meeste kazen heeft ... in het Kaasmuseum in Passendale. Los er bovendien 15 opdrachten op en vind de schuilplaats van de kaasdief.

Honger naar nog meer? Dan mag je je verlekkeren op een bezoek aan het Bakkerijmuseum: over hoe je brood maakt, maar ook wafels en speculaas. (Trouwens gratis te bezoeken met een museumpas).

 

Diamantslijper of molenaar?

Het Diamantmuseum in Nijlen toont de ambacht van de Kempense slijpers, die ruwe diamanten bewerkten. Je kan er zelfs de oude Slijperij Lieckens bezoeken: de laatste, volledig uitgeruste vooroorlogse slijperij uit de streek. Ook in de Kempen kan je in Retie de Watermolen ontdekken, en leer je hoe de molenaar zijn werk deed.

 

Wever of kleermaker? 

Het museum Texture in Kortrijk vertelt de verhalen van de linnen- en vlasnijverheid. Laat je meenemen door Staf Stekel! (Texture is bovendien een van de 200 musea die je gratis bezoekt met je museumpas.)

Ook in het Industriemuseum van Gent kan je naar 100% Textiel: over spinners en wevers, over naaiers en ververs. O, en bijzondere tip voor kleine mode-ontwerpers in spe: wist je dat je in Putte zelfs naar het enige Ondergoedmuseum van België kan?

 

Ambachten in het dorp van weleer

Het Bardelaeremuseum in Lembeke neemt je mee in het dorpsleven, zijn ambachtelijke werkplaatsen en handelaars: meer dan 100 beroepen! Langs het kleine curieuzeneuzenpad kruip je in de huid van een bakker, visser, slager, kapper of fotograaf.

In Oostende kan je ook naar Raversyde: het verdwenen middeleeuwse vissersdorp Walraversijde met de reconstructie van drie vissershuisjes en een bak- en visrookhuis. Verken zeker ook eens het Openluchtmuseum Bachten de Kupe in Alveringem - een oud boerendorp uit de 17de eeuw - met de leuke zoektocht.

 

Lees ook

Reeks
Museum