Landschap met paarse heide

8x magische paarse heide

Een zee van paarse bloemen? Nee, we hebben het niet over boshyacinten. Wel over de toverachtige heidestruikjes die volop bloeien van half augustus tot half september. Bewonder ze hier.

1. De Mechelse Heide in Maasmechelen

Dit is een van de grootste heidegebieden in Vlaanderen en het hoort bij het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanuit Toegangspoort Mechelse Heide wandel of fiets je tussen de paarse pracht. Vanaf de Kikbeekbron geniet je dan weer van een waterrijk landschap waarin halfwilde konikpaarden grazen tussen helderblauwe waterplassen en ruige heide. 

Laat je je rondleiden door een echte ranger: elke eerste en derde zondag van de maand zetten parkrangers je op weg met tips en achtergrondinformatie. 

2. De Kalmthoutse Heide

Een bezoek aan de Kalmthoutse Heide is een ontdekkingstocht. Verschillende bewegwijzerde wandelpaden leiden je door een weids landschap van natte heide, open zand, vennen en bossen.

Slechts 20 minuten boemeltrein verwijderd van Antwerpen, maar hier waan je je in het buitenland. 

3. Averbode Bos en Heide

Op het grondgebied van de gemeenten Averbode, Laakdal en Tessenderlo (dat is een drieprovinciënpunt!) vind je een uitgestrekt natuurgebied met vennen, heiden, duinen en bossen.

Vanaf de abdij van Averbode stap je een tweetal kilometer door het bos tot aan het kleurige heidelandschap. Handig: de abdijtoren helpt je altijd om de weg terug te vinden.

4. De Teut en Ten Haagdoorn in Zonhoven

In het hart van Limburg liggen twee natuurreservaten die samen een van de grootste heidegebieden van Vlaanderen vormen: Ten Haagdoornheide en Teut. De paarse heide bloeit er zo ver je kan zien.

Het gebied is heerlijk om te wandelen én groot genoeg om al fietsend te ontdekken. Bereid je voor op spectaculaire zichten en panorama's.

5. De Liereman tussen Oud-Turnhout en Arendonk

Dit natuurgebied vormt een mozaïek van biotopen met al even exotische namen: gagelstruwelen, stuifduinen, en natuurlijk de natte en droge heide. Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken 6 wandelingen.

Bonus: je kan er elke middag genieten van een drankje op het zonnige terras.

6. Drongengoed-Maldegemveld

Het is een goed bewaard geheim dat je ook buiten de Antwerpse en Limburgse Kempen van Heide kan genieten. Je moet alleen weten waar ...

Een tip: breng een bezoekje aan natuurgebied Drongengoed. Dat is tussen Ursel, Kleit en Knesselare, in het hart van het Meetjesland. Kan het nog pittoresker?

8. De Heuvelse Heide in Lommel

De Heuvelse Heide is een kleine, verborgen heideparel. Kies een van de drie uitgestippelde wandelroutes vanaf de idyllische jachthaven De Meerpaal. De helderblauwe waterplas en de heide maken de beleving compleet.

Wie van geschiedenis houdt, kan bovendien zijn licht opsteken in museum De Kolonie.

Reeks
Zomer