Kinderfietsroute Gent

7x fietsen langs ijsjes

Op zoek naar de juiste motivatie voor een fietstochtje met het hele gezin? Langs deze routes is een ijsjespauze gegarandeerd, en vaak leiden ze je ook nog langs een buitenspeeltuin, kinderboerderij of een andere speelstop.

1. Boerderijhoppen in Diksmuide

Vanaf de Grote Markt van Diksmuide stuurt een fietstochtje van net geen 23 km je richting natuurdomein De Blankaart. Onderweg passeer je een paar smakelijke stopplekjes: een aardbeiboerderij, een heerlijk hoeve-ijsje en natuurlijk het natuurdomein zelf, waar je kan ravotten of nog op pad gaat met een spannende speurtocht. 

2. Recht door het water naar Bokrijk

Tripje naar Bokrijk gepland? Neem eens de fiets, of huur er in de buurt eentje voor een tochtje. Je rijdt langs de vijvers van de Wijers en over het bekende fietspad dwars door het water, om te eindigen met een bezoekje aan het openluchtmuseum.

Snuister in het heerlijk ouderwetse snoepwinkeltje of ravot in de grote buitenspeeltuin, en natuurlijk zijn er verfrissende ijsjes om van te smullen. 

4. Pret in de Blaarmeersen

Een fietstocht op kindermaat stuurt je vanuit het centrum van Gent naar de Blaarmeersen. Je rijdt langs Gent Zuid via de Bijloke langs de Leie: kan je tellen hoeveel bruggen jullie onderweg tegenkomen? 

Eenmaal aangekomen heb je je ijsje meer dan verdiend, maar natuurlijk valt er op de Blaarmeersen nog veel meer te beleven: ravot in de buitenspeeltuin of het avonturenbos, plons in de zwemvijver of rust even uit op het strand. 

5. Langs dieren en natuur in Balen

De naam van de Kruiersroute in Balen gaat terug tot de vijftiende eeuw, toen de inwoners van het dorp op ambachtelijke wijze het overtollige zand wegvoerden om een kerk te bouwen - met de kruiwagen

De route (47km, maar makkelijk op te delen in twee kortere lussen) stuurt je langs de mooiste plekjes van Balen: heel wat ijsjesopties, maar ook natuurpark Keiheuvel én dierentuin Pawaki Park liggen op je pad. 

6. Even de veerboot bellen in Schellebelle

Van de gezellige drukte aan het Donkmeer - met heel wat zonnige terrasjes - tot de rust van de Kalkense Meersen en als afsluiter een duik in de zwemvijver van Provinciaal Domein Nieuwdonk: de IJsvogelfietsroute zorgt voor een dag vol zomerse avonturen.

Wie goed kijkt kan onderweg heel wat bijzondere vogels spotten, zoals de felblauwe ijsvogel. En in Schellebelle neem je de veerboot om de Schelde over te steken: gewoon even aan de bel trekken en de veerman komt eraan.

7. In het spoor van de bieten in Haspengouw

Den IJzeren Weg was ooit een spoorlijn tussen Tongeren en Borgloon, vandaag is het een mooi fietspad. Vanaf 1 juli kan je onderweg zeven verhalen beluisteren over de geschiedenis van de belangrijke spoorlijn, die de suikerbieten en het fruit van bij de boeren naar de rest van Europa kon brengen. 

Je fietsrichting kies je zelf, maar als je vertrekt in Tongeren eindig je bij de Stroopfabriek in Borgloon, waar je niet alleen alles leert over de fruitteelt in de streek maar ook heerlijke ijsjes kan krijgen. 

Reeks
Natuur en avontuurZomer