Spelende kinderen in de IJzerboomgaard

6x ravotten zonder grenzen

Op zoek naar een uitlaatklep, nu de kinderen weer een hele dag moeten stilzitten op school? Deze speelplekken staan garant voor een hele namiddag ongeremd ravotten.

1. Klimmen en klauteren in Be-Mine

Op de oude mijnsite van Beringen ligt een spannende Avonturenbergvia reuzentrappen, touwenparcours, klimconstructies, kruiptunnels, wandelpaden, glijbanen, spelelementen en uitzichtpunten bereik je de top van de mijnterril. Boven kan je even uitblazen in de kolenkrater en genieten van de mooiste zichten. De speelberg is overigens helemaal gratis.

Nóg klimmen? In de oude elektriciteitscentrale van de mijn vind je een klimcentrum: aapjes vanaf vier jaar mogen zich daar uitleven op maar liefst 1300m² aan klimmuur, of in de Clip 'n Climb waar je allerlei speelse attracties mag beklimmen. 

2. Toverdrankjes brouwen in De Ravotterie

De Ravotterie in Oudenaarde heeft zijn naam niet gestolen: het is een heerlijke plek voor kleine én grote speelvogels. De grote zoeken een plekje in de gezellige woonkamer (eventueel met een taartje of een gezelschapsspelletje erbij), terwijl de kinderen toverdranken brouwen, in een kruipdoolhof duiken, op de muren tekenen, verkleedkleren passen en vooral doen waar ze zelf zin in hebben. In de zomer mag je ook in de tuin spelen. 

Opgelet: de Ravotterie heeft onregelmatige openingsuren, en soms moet je reserveren. Check dus altijd even de website voor je eropuit trekt. 

3. Woestijnplezier in Lommel

 

De Lommelse Sahara is een pracht van een dennenbos, met in het hart een meer, omgeven door strand en woestijn. En natuurlijk ook een speelbos. Hier mag je van de paden afwijken voor wilgenhutten, stapstenen en een 25 meter lange tunnel.

Uitgespeeld? De Sahara maakt deel uit van Bosland, een heel groot bosgebied waar je op schattenjacht kan of een ezelswandeling kan doen.

4. Pizza's en parkour in Hal 5

In een oude spoorwerkplaats in Leuven vind je Hal 5: je kan er gezellig zitten en lekkere pizza's eten, en er is een klim- en klauterdorp voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Tijdens vrije bewegingsmomenten mogen jullie daar samen rollen, klimmen, glijden, lopen, draaien en springen in het bewegingslandschap. 

5. Een gigantisch springkasteel in Airworld

Airworld in Bornem is een groot indoor pretpaleis dat ingedeeld is volgens de verschillende continenten. Die vertegenwoordigen een peuterspeeltuin, een sportarena, een escape room in VR, een gezellige bar ... En een gigantisch opblaasbaar springparadijs. Zoek je weg lang de obstakelbaan van 65 meter lang, spring op een gigantisch valkussen of neem een ladder voor een beter uitzicht. Er is ook een zone speciaal voor peuters en kleuters die zich graag uitleven. 

6. Speelgrachten in de IJzerboomgaard

In de schaduw van de IJzertoren in Diksmuide vind je Provinciedomein IJzerboomgaard, met een grote speeltuin midden in de polders. Je ravot er op speeltuigen die midden in het water staan, vlonderpaden, een trekvlot en veel speelgrachten met avontuurlijke oversteekplekjes. 

Nog niet uitgespeeld? Op het domein is ook een kinderboerderij en een zelfpluktuin vol fruitbomen, en tijdens een speurtocht vol leuke opdrachten mag je op zoek naar een verdwenen vogel. 

Reeks
Natuur en avontuur