Wandelaars in de winter

6 krakende winterwandelingen

Magische winterbloeiers, bijzondere trekvogels of vliegende eekhoorns: deze frisse wandelingen tonen het allermooiste van de winter.

1. Magische Toverhazelaars in Kalmthout

Je zou het niet denken, maar ook in de winter kan je op zoek naar bloemen. Toverhazelaars (ook wel Hamamelis) bloeien in de herfst of winter, ongeacht kou of sneeuw. Hun kale takken krijgen gele, rode of oranje bloemen en verspreiden een zoet parfum. 

Een wandelroute in het Arboretum van Kalmthout toont je het verrassende schouwspel: onderweg vertellen de heesters en struiken zélf wat ze hier al beleefden. Onderweg spot je bovendien nog andere winterbloeiers zoals winterklokjes, schijnhazelaars en helleborus. 

2. Vriezeganzen in de polders

Veel trekvogels zijn naar zonnigere oorden getrokken, anderen komen dan weer bij ons wat uitrusten. Zoals vriezeganzen, een verzamelnaam voor verschillende soorten arctische ganzen, die graag komen overwinteren in de Vlaamse polders. Ze eten er hun buikje rond in de weides en graslanden: zodra de dagen weer langer worden trekken ze terug naar het Hoge Noorden om te gaan broeden. 

Je kan de bijzondere vogels onder andere tegenkomen in de Uitkerkse Polders rond Blankenberge en in De Blankaart in Diksmuide

3. Bosland: ook voor winterbanden

Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Het bos bestaat uit verschillende natuurdomeinen, elk met hun eigen routes en wandelpaden om uit te kiezen voor je winterwandeling. Bovendien zijn er ook veel speelzones voor kinderen én heel wat verharde paden voor wie met een rolstoel of buggy op pad is. 

4. Maretakken in het Koebos

In het Koebos, in en rond Lubbeek, wandel je op het hoogste punt van het Hageland. Vooral in de winter levert dat mooie vergezichten op, en bovendien hangen de bomen dan vol met grote maretakken. Met wat geluk kom je ook nog de dieren tegen die in het bos wonen, van reeën tot torenvalken en bosuilen

5. Vliegende eekhoorns in het Drongengoedbos

Tussen december en februari zitten eekhoorns in hun paartijd. Dat gaat er heftig aan toe: de mannetjes zetten de achtervolging in zonder veel oog voor hun omgeving. Als je geluk hebt kan je de eekhoorns zo door het bos zien vliegen. 

Trek bijvoorbeeld naar het Drongengoedbos, het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Vlaanderen. Het is een stukje Hoge Venen in Vlaanderen met loopbruggetjes, heivelden en eiken-berkenbossen - de ideale speeltuin voor eekhoorns én mensen. 

6. Een laagje ijs over de Kalmthoutse heide

Een wandeling in de Kalmthoutse heide is altijd een avontuur: verschillende paden leiden je door een landschap van natte heide, open zand, vennen en bossen. Het gebied trekt vooral veel wandelaars in augustus, wanneer de heide in bloei staat, maar ook in de winter zijn de landschappen indrukwekkend mooi - vooral als ze bedekt zijn met een dun laagje ijs.  

Als het echt koud wordt zijn de ondiepe vennen in het gebied bovendien de eerste plekken in Vlaanderen waar je veilig kan schaatsen op natuurijs. 

Reeks
Natuur en avontuur