tips voor slecht weer

14 uitstapjes met kinderen bij slecht weer

Regen, kou of zelfs een late sneeuwbui: de lente is helaas niet altijd het zonnetje in huis. Thuisblijven bij slecht weer is gelukkig niet nodig, want wij verzamelden 14 regenbestendige uitjes. Van knusse cinema's tot spannende tentoonstellingen.

 

3x knus in de zetel

Ellendig weer vraagt om een dagje knus in de zetel. Daar zijn we het mee eens. Maar dat moet natuurlijk niet je eigen sofa zijn. Kruip in de plaats eens samen in de zeteltjes van een theater- of filmzaal: die zijn minstens even comfortabel. 

 1. Een film is altijd een goed idee, en een film op groot scherm het allerbeste. Nestel je gewapend met een voorraad lekkers in de authentieke zeteltjes van een heerlijk nostalgische cinema, en laat het buiten maar regenen. 

 2. Ga eens voor een theatervoorstelling op familiemaat. Er zijn er veel, en ze zijn allemaal even magisch, spannend en aanstekelijk. 

 3. Heb je al eens aan een familieconcert gedacht? Klassiek of modern, knus op een kussen of zelf lekker meedoen: allemaal even geschikt voor een regenachtige dag. Zoek snel een kindvriendelijk concert in jouw buurt.  

 

5x naar het museum

Dat kunst en musea niet alleen voor grote mensen zijn, dat wist je al. En dat een grijze regendag het uitgelezen moment is voor een bezoekje aan het museum waarschijnlijk ook.

We helpen je alvast op weg met de vijf allerleukste musea en tentoonstellingen van het moment: 

 1. In het MAS in Antwerpen kan je op ontdekking in een kleurrijke expo vol verhalen: onderweg luister je naar een meeslepend luisterspel over hebzuchtige reuzen of een mysterieuze zwanenridder. Neem een audiogids mee, spits je oren en laat je fantasie de vrije loop.

 2. De Sint-Pietersabdij in Gent neemt je mee op reis naar het Oost-Indië van de 18de eeuw. Gewapend met een zoekboekje en een verrekijker stap je aan boord van het schip: waar is die zwaardvis gebleven? Iemand zin in schildpaddensoep

 3. Wist je dat in de Sint-Martinuskerk van Aalst een echte Rubens hangt? Via een smalle wenteltrap en metalen loopbruggen kom je helemaal op de zolder van de kerk terecht, in het virtuele atelier van de Vlaamse meester. Bekijk zijn schilderij tot in de kleinste details en maak je eigen digitale meesterwerk

 4. Hebben je kinderen wat energie te veel, nu buitenspelen uitgesloten is? Neem ze mee naar het Sportimonium: ze leven zich er uit met oude volksspelen, testen hun eigen conditie en meten hun krachten met bekende atleten. Als ze daar niet moe van worden ... 

 5. In Texture, het museum over Leie en vlas in Kortrijk, mogen jullie op stap met Staf Stekel, die jullie alles leert over de wondere wereld van vlas, kant, machines en textiel.

Museumpas op zak? Dan kan je ook als ouder voordelig naar 200 musea in heel België.

 

3x ravotten, maar dan binnen

Geen weer om naar buiten te trekken voor je portie ravotten? Geen probleem, dat kan je ook gewoon binnen doen. 

 1. Wie buiten niet graag nat wordt kan nog altijd naar het zwembad. Daar is het tenminste warm. 

 2. Bij te veel modder in eigen tuin kan je met je spring-in 't veld ook naar een trampolinepark: droger, warmer en wellicht iets uitdagender.

 3. De klassieker van de regenuitstapjes is natuurlijk de binnenspeeltuin. Laat je kroost los in een indoor pretpaleis om wat stoom af te laten: dit zijn onze favoriete speeltuinen in Vlaanderen en Brussel

 

3x eens iets anders

Alle films gezien, alle tentoonstellingen bezocht en alle speeltuinen platgespeeld? Dan zijn er nog deze drie verrassende regenactiviteiten:

 1. Trek eens naar een burcht of een kasteel. Duik de geschiedenis in, flaneer als een prins, ridder of edelvrouw door de gangen en versla alle denkbeeldige draken. 

 2. Duik eens onder de grond, bijvoorbeeld in C-mine in Genk. Tijdens een spannende expeditie reizen jullie de mijnwerkers van weleer achterna tot zes meter onder de grond. Ontdek de verschillende installaties, ga aan de slag in de geluidscel en zoek de weg naar boven in het doolhof. En neem toch maar je regenjas mee, om de 60 (!) meter hoge schachtbok te kunnen beklimmen. 

 3. Ga gewoon toch naar buiten! Van een beetje regen is nog nooit iemand gestorven: jassen en laarzen aan, paraplu op zak en hop naar buiten voor een verfrissende boswandeling met het hele gezin. Wie durft in de diepste plas te springen? 

 

Lees ook

De 10 leukste musea voor kinderen

4x met kinderen naar de film: de gezelligste bioscopen

De mooiste poppentheaters

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren