U bent hier:

Zeilschip Mercator

Tentoonstelling Politiek en maatschappij

Van 1932 tot 1960 fungeerde de Mercator als opleidingsschip voor de officieren van de Belgische koopvaardij. Nu ligt het voor anker in Oostende, waar het met zijn authentiek interieur de perfecte locatie vormt voor een nautisch museum, een drijvende schatkamer vol voorwerpen verzameld tijdens de lange omvaarten.
De Mercator werd opgetuigd als barkentijn. Dit is een gemengd schip, de voor of fokkemast voert razeilen, de grote mast en de bezaanmast zijn langscheeps getuigd. Razeilen zijn bevestigd aan horizontale rondhouten die men ras noemt Razeilen staan doorgaans dwarsscheeps maar zij kunnen georiënteerd worden naar de richting van de wind. Schoener-zeilen, worden in langscheepse richting gevoerd. Mercator werd gebouwd voor rekening van de Belgische Staat op de scheepswerf Ramage en Ferguson te Leith in Schotland.

De Mercator voerde normaal 15 zeilen met een totale oppervlakte van ongeveer 1.600 m2. Door de aard van het tuig zeilde dit schip het best bij dwarswind. Bij gunstige wind kon Mercator 13 knopen lopen.

Uit de vooroorlogse periode was de 7de kruistocht zeker de merkwaardigste. Deze droomreis duurde van 3 oktober 1934 tot 21 mei 1935. De bestemming was Paaseiland, waar een Frans-Belgische wetenschappelijke expeditie moest afgehaald worden, maar ook meerdere andere mooie eilanden werden bezocht.

In 1936 viel de Mercator de bijzondere eer te beurt het stoffelijk overschot van Pater Damiaan naar België over te brengen.

In 1950 werd Mercator na grondige herstelling terug in de vaart gebracht.

Info

Links
Waar Zeilschip Mercator
Mercatordok zn.
8400 Oostende

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag van11:00tot16:30
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 5,00 €; Groepen (minimum 20 personen): 4,00 €; < 4 jaar: 0,00 €; 4-12 jaar: 3,00 €; Schoolgroepen: maximum leeftijd 18 jaar: 2,00 €; Schoolgroepen: begeleiders: 3,00 €
€ 5,0
Contact zeilschip.mercator@telenet.be
+32494514335
Trefwoorden ook voor kinderen, Bevestigd2020, bevestigd2021
UiTmetVlieg.be

Ontdek wat de Bende Van Vlieg hiervan vindt of geef zelf je mening over Zeilschip Mercator op UiTmetVlieg.be