Côté Jardin Gent

Wat te doen tijdens het Hemelvaartweekend?

Een muzikale wandeling, een gratis festival of een dag vol folklore: hier kan je naartoe om het extra lange weekend te vullen.

 

1. Folklore in de haven

In de haven van Blankenberge stap je tijdens het Hemelvaartweekend terug in de tijd. De Havenfeesten nemen je mee naar het vissersleven van vroeger: folkloregroepen zorgen voor muziek terwijl je rondkuiert op de markt vol vissersambachten, oude schepen bewondert en natuurlijk proeft van heerlijke vis. 

Ook in Brussel is er op 29 mei een Havenfeest: op de Heemkaai kan je dan schepen bezoeken, oude spelletjes spelen, watersporten uitproberen en smullen van een assortiment aan foodtrucks. 

 

2. Muziek in de tuin

De Bijloke viert het lange weekend met een gratis muzikale picknick. Op het podium in de prachtige binnentuin en in de zalen luister je naar muziek in allerlei genres, van klassiek tot modern. Breng je eigen picknickmand mee of wandel langs de vele eet- en drinkstandjes: nog zacht dekentje en een spelletje petanque erbij, en je zonnige zondag is compleet. 

 

3. Eindelijk feest in Dendermonde

Na twee lange jaren uitstel door corona is het eindelijk zo ver: op zondag 29 mei maakt het Ros Beiaard zijn ommegang in Dendermonde. Vanaf donderdag kan je al opwarmen met optredens van onder andere Bart Peeters en Discobar aa Moeder, of een generale repetitie volgen op de Grote Markt. 

Zondag is het dan tijd voor het hoogtepunt: bijna 2000 figuranten in prachtige kostuums en zo'n 20 praalwagens, getrokken door paarden, rijden door de stad samen met acrobaten, steltlopers en vendeliers. Daarna volgt het steigerende Ros Beiaard, bereden door de vier heemskinderen. Kom op tijd als je een plekje langs het parcours wil bemachtigen, want er wordt véél volk verwacht. 

 

4. Straatkunsten in Jette

Straatkunstenfestival VOENK is dit jaar al aan zijn negende editie toe: op zondag 29 mei geniet je een hele dag van (straat)theater, muziek en circus op het Kardinaal Mercierplein. En van veel sfeer en gezelligheid, natuurlijk. 

 

5. Muziek en erfgoed in de Merode

Merodefestival brengt elk jaar het beste van de Europese folkscene naar het Merodegebied, een mooi stukje natuur op het kruispunt van Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. In Tongerlo geniet je in het lange weekend elke avond van twee concerten, met een lekker diner ertussen als je wil. 

Uniek aan het Merodefestival zijn de muzikale wandelingen: je kan kiezen uit vier tochtjes van zo'n 7 kilometer. Ontdek de natuur en het erfgoed in de streek, en onderweg word je getrakteerd op vier miniconcertjes - en een lokaal sapje of biertje. 

     

Hier kan je ook naartoe in het Hemelvaartweekend

Tot 12 aug 2022

Gezelschapspellenavond

Open Huis - Sint-Denijs-Westrem (Gent)
Spel of quiz
Tot 14 aug 2022

Family Fundays

Wiels - Centrum voor hedendaagse kunst - Vorst
Festiviteit
Tot 28 aug 2022

Museumspel 'Kraak de kassa'

Industriemuseum - Gent
Spel of quiz