Lichtgevende maan in Gent

Wat te doen op 11 november?

Een dagje vrij op Wapenstilstand? Dit zijn onze 6 tips voor 11 november 2021: trek eropuit naar een bos, museum of festival.

 

1. Een magisch lichtfestival

Het seizoen van de lichtfestivals is aangebroken. Nog tot 14 november verandert het Rivierenhof in Antwerpen in een fonkelend park vol lichtjes, tijdens De Grote Schijn

Het Lichtfestival in Gent viert dit jaar zijn tiende verjaardag met de comeback van enkele publieksfavorieten uit de vorige edities. Herinner je je nog de gigantische maan uit 2018, of de schijnbare brand in het Belfort in 2011? Natuurlijk zijn er ook nieuwe installaties: maar liefst 36 kunstwerken zetten Gent in een ander licht langs een parcours van zeven kilometer

van tot

Lichtfestival 2021 - Jubileumeditie Lichtfestival haalt publiekslievelingen terug

Gent Centrum - Gent
Festival

 

2. Strips en biertjes in Brugge

Tijdens het Stripfestival scoor je nieuwe strips op een wel heel bijzondere locatie: het Belfort in Brugge. In het bijbehorende stripcafé kan je tientallen tekenaars en auteurs ontmoeten voor een babbel of een persoonlijke tekening in je stripalbums - en er staan ook heel wat speciale biertjes op de kaart. 

 

3. Op stap met Sint-Maarten

In sommige delen van Vlaanderen vieren ze op 11 november Sint-Maarten, een soort van Sinterklaas. Kinderen gaan dan van deur tot deur om te zingen en lekkers te verzamelen.

In de expo Maarten en de magie van de mantel ontdek je alles over zijn levensverhaal.

  

4. Een knisperende herfstwandeling

Trek eropuit voor een stevige herfstwandeling. Of je nu langs het kerkhof loopt of niet: trek zeker ook de natuur in, want rond deze tijd van het jaar zijn de bossen op hun allermooist. 

8 knisperende herfstwandelingen

Verder lezen 

 

5. Bezoek een oorlogsmuseum

De Eerste, maar ook de Tweede Wereldoorlog waren belangrijke periodes in de Belgische geschiedenis. Breng eens een bezoekje aan deze vijf Vlaamse en Brusselse musea: ze brengen op een interessante en respectvolle manier de geschiedenis in beeld - opdat we niet zouden vergeten hoe dierbaar de vrede is.

5 oorlogsmusea in Vlaanderen en Brussel

Verder lezen 

 

6. Fietsen en wandelen om niet te vergeten

Op 11 november herdenken we natuurlijk het einde van de Eerste Wereldoorlog. De sporen daarvan zijn nog overal in ons land te zien. Talloze mooie én interessante routes leiden je langs monumenten, bunkers, begraafplaatsen en andere restanten van '14-'18:

  • Fietspad 'de Frontzate' ligt op de voormalige spoorlijn tussen Diksmuide en Nieuwpoort: de eerste verdedigingslinie van het Belgische leger tegen de vijand. Langs de route zie je nog verschillende betonnen constructies uit Wereldoorlog I.
  • De Geteliniefietsroute ontrafelt de oorlogsgeschiedenis in en rond Tienen, met veldslagen, heldendaden en vergeten verhalen.
  • De Dodendraadroute rond Baarle-Hertog leidt je langs de Belgisch-Nederlandse grens, met reconstructies van de dodendraad, een schakelhuisje en schildwachtposten. Er is ook een Dodendraadpad voor wandelaars.
  • Het vliegveld van Gontrode bij Gent is een reusachtige luchtschipbasis, gebouwd door de Duitse bezetter. Via fiets- en wandellussen kan je het vergeten verhaal van het vliegveld ontdekken.

Meer activiteiten op 11 november

Tot 25 jan 2022

wandeling op de site bergmolens

muze'um L , Licht en Landschap - Rumbeke (Roeselare)
Tentoonstelling

 

Meer inspiratie

8x lichtfestivals en lichtparcours in Vlaanderen

Verder lezen 

De 7 leukste rommelmarkten van Vlaanderen

Verder lezen 

7 musea midden in de natuur

Verder lezen 

Prachtig wandelen dicht bij huis

Verder lezen 

8x op zoek naar street art in de stad

Verder lezen 

11 zoektochten voor volwassenen

Verder lezen