Kind op ijspiste

Warme winter: 9 leuke activiteiten met kinderen

Ingeduffeld naar buiten of knus binnenplezier? Dit zijn de leukste tips om met kinderen de winter te vieren. Het goede nieuws: alle activiteiten zijn prima te combineren met warme chocolademelk.

Opgelet: door de coronamaatregelen worden sommige activiteiten geannuleerd, verplaatst of krijgen ze een online alternatief. Bekijk de meest actuele informatie op de website van de organisator.

 

1. Gezellig in het Gravensteen

Tijdens de donkerste dagen van het jaar verandert het Gravensteen in Gent in een magisch Winterwonderkasteel vol lichtjes, mooi versierde kerstbomen en knetterende vuurkorven. Dit jaar krijgt het feest een oosters tintje: Filips van de Elza heeft zich tijdens zijn laatste kruistocht laten inspireren door de oosterse gebruiken en gewoontes. 

Dwaal door de niet meer zo kille gangen van het kasteel, ga op zoek naar de schatten die de kruisvaarders meebrachten uit het verre oosten en klim zeker eens op de donjon van het kasteel, voor een prachtig uitzicht over de fonkelende stad. 

 

2. Een theatrale wandeling

In en rond Fort V in Edegem kan je je eigen sprookjesbos bouwen tijdens een theaterwandeling voor het hele gezin. Ga zelf op pad met een verhaal vol verbeelding en een brochure vol theatrale opdrachtjes: de grote mensen worden verteller en jij bent natuurlijk acteur! Kunnen jullie de Schat van Koning Winter op tijd terugvinden? 

 

 

3. Op dinojacht in de ZOO

In de ZOO van Antwerpen duik je deze winter in de wereld van Alice in Wonderland. Volg het witte konijn en ga op ontdekking in de China Light ZOO, met meer dan 100 fonkelende installaties die overal in het park verstopt zitten. Achteraf blijf je warm met vuurkorven, heerlijke smoutebollen en warme drankjes. 

Liever wat spannender? Dan moetje naar de ZOO van Planckendael voor Dinolights: dezelfde Chinese kunstenaars lieten daar namelijk 66 lichtgevende dino's los. Spotten jullie de gigantische Tyrannosaurus Rex, de twee Velociraptors of het kleintje dat nog uit zijn ei kruipt? 

 

4. Kerstmagie in een kasteel

Vier kastelen in Vlaanderen (in Huldenberg, Vlamertinge, Westerlo en Torhout) worden in december overspoeld door Kerstmagie: overal knetteren haardvuren, blinken kerstbomen en fonkelen lichtjes. Tijdens een spannende theaterwandeling vol muziek en lichteffecten moet je samen met je familie een bijzonder mysterie oplossen: wandel door het kasteel, verzamel alle hints en laat je op weg helpen door een sprekende klok. 

 

5. Een frisse neus in een speelbos

Het bos is de allerbeste speeltuin, zeker voor enthousiaste boomklimmers, kampenbouwers en plassenspringers. Stampen in bergen vol bladeren, bouwen met takken, verstoppertje spelen achter struiken en omgevallen bomen ... Daar krijg je het zeker warm van. 

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

 

6. Klassieke muziek op kindermaat

Elk jaar, net voor de kerstvakantie, organiseren BOZAR en het Belgian National Orchestra een kerstconcert voor de hele familie. Dit jaar laat je je betoveren door de muziek van Mozart, terwijl een wonderlijke mimespeler jullie door het concert loodst. 

 

7. Gezellig op glad ijs

Op bevroren vijvers en plassen is het nog even wachten, maar gelukkig zijn er heel wat schaatsbanen waar je bij alle temperaturen terechtkan om over het ijs te racen en je pirouettes te oefenen. Gezellig op de kerstmarkt, indoor zoals de echte professionals of liever nog wat oefenen met een hulpvaardige pinguin? Het kan allemaal: niets leuker dan een uurtje klungelen op glad ijs. 

Extra voordeel: meestal is er wel een winterbar in de buurt waar je achteraf weer kan opwarmen.

IJspistes en schaatsbanen in Vlaanderen

 

8. Op zoek naar de sprookjesboom in Sint-Truiden

Tijdens de wintermaanden worden de gebouwen en monumenten van Sint-Truiden extra verlicht, met gigantische projecties en bijzondere lichtkunstwerken. Een speciale zoektocht voor kinderen leidt jullie langs al dat moois: ontmoet een sprekende sprookjesboom, los alle vragen op en ga op zoek naar een wenslichtje. Wat wens jij? 

 

9. Winters circus in Leuven

Hoe koud en guur het buiten ook is, van een goede circusvoorstelling krijg je het altijd lekker warm. In Leuven hebben ze dat goed begrepen en programmeren ze er zelfs vier: tijdens Winters Circus ontdek je de beste acrobaten, clowns en andere kunstenaars uit de stad. 

Wij kijken vooral uit naar Portraits (6+), waarin je mag binnenstappen in het atelier van twee artiesten die een portret proberen te maken van twee andere circusartiesten. 

 

Lees ook

4 familiefestivals in de kerstvakantie

IJspistes en schaatsbanen in Vlaanderen

8x lichtfestivals en lichtparcours in Vlaanderen