UiT

Wandelen en fietsen langs brouwerijen

Fietstochten en wandelroutes langs Belgische brouwerijen: de ideale daguitstap in eigen land. Proeven van al dat lekkers uit eigen streek kan je uiteraard tijdens een brouwerijbezoek of op een van de vele terrasjes onderweg.

1. Op pad met de trappisten van Westmalle (Provincie Antwerpen)

Rust en stilte, daar draait het om als je het Trappistenpad bewandelt. De wandeling start aan de dreef van de abdij van Westmalle. Je komt al snel in een prachtig bosrijk gebied terecht waar je de eekhoorns van boom naar boom ziet rennen. De abdij zelf kan je niet bezoeken, maar je kan aan de hand van een digitale wandeling de omgeving ontdekken. En in Café Trappisten, tegenover de abdij, kan je gratis een film bekijken over de brouwerij.

Tip: je kan een mandje met lekkers uit de streek (waaronder een tripel of trappist) verkrijgen bij Toerisme Malle. 

> Ontdek de wandelroute van 8 km

 

2. Tournée locale in de hoppestreek (West-Vlaanderen)

In Poperinge, de hoofdstad van het hoppeland, wordt meer dan 80% van de Belgische hopproductie geteeld. Hop geeft het bier zijn smaak, bitterheid en aroma. Tijdens je fiets- of wandeltocht worden je ogen, neus en mond op hun wenken bediend. Aanraders in deze streek: het Hopmuseumbrouwerij Sint-Bernardus en Leroy Breweries (bekend van het Hommelbier).

Tip: Brouwerij Sint-Bernardus verhuurt zowel e-bikes als reguliere fietsen. En in de shop bieden ze ook gratis fietsroute- en wandelnetwerkkaarten aan.

> Ontdek de fietsroute van Knooppunter (41 km)

> Voor wandelaars is er het Smouthoukpad (8 km)

 

3. Een rondje Cornet (Vlaams-Brabant)

In de Brabantse Kouters, ten noordwesten van Brussel, kun je via het knooppuntennetwerk gemakkelijk van brouwerij naar brouwerij fietsen. De meeste brouwerijen zijn helaas niet geopend voor individuele bezoeken, maar proeven kun je uiteraard wel op de vele terrasjes onderweg.

Ook kastelen vind je hier bij de vleet: het Hof te Melis, het Gravenkasteel en het kasteel van Boechout. Het hoogtepunt op deze fietstocht is echter Kasteel Diepensteyn. De 17e-eeuwse rentmeester Theodoor Cornet bewaarde er z’n bier en inspireerde de Vlaamse brouwers bij de creatie van het blonde bier, Cornet.

> Ontdek de fietsroute van Knooppunter (42 km)

 

4. Oudenaarde brouwt het bruin (Oost-Vlaanderen)

De enige echte bierstad? Dat is Oudenaarde! In de 12e eeuw ontstond er de traditie om bruin bier te brouwen. Het unieke bronwater uit de Vlaamse Ardennen is ijzerhoudend en bevat veel calcium waardoor het ideaal is voor bier. Vandaag zijn er nog vier brouwerijen in de stad. Fietsen, wandelen en proeven maar!

> Ontdek de fietsroute van Knooppunter (36 km)

> Voor wandelaars raden we de Muziekbosroute (11 km) nabij Ronse aan 

 

5. Land van brouwers en Bruegel (Limburg)

Op de tocht verken je het Kempense Plateau, niet enkel bewonderenswaardig voor de idyllische landschappen, maar ook voor het knap staaltje brouwgeschiedenis. Zo bestaat de lokale Brouwerij Martens al 255 jaar. De stichter Jean Martens verzamelde alles wat met bier te maken had, waardoor in Bocholt uiteindelijk het grootste brouwerijmuseum van Europa ontstond.

Mits een kleine omweg kan je ook het familiebedrijf brouwerij Cornelissen in Opitter bezoeken. Zowel hun twee Herkenrode abdijbieren als de Limburgse Witte werden bekroond met Belgisch Goud, Zilver en Brons.

> Ontdek de fietsroute van Knooppunter (49 km)

 

Meer inspiratie: