U bent hier:

Toegankelijke UiTstapjes

Toegankelijke UiTstapjes

Vlaanderen is rijk aan prachtige plekjes: musea en erfgoedparels voor wie van cultuur houdt, wandel- en fietspaden voor wie graag de natuur intrekt. Voor mensen met een mobiele beperking zijn deze laatste plekjes vaak minder bereikbaar - gelukkig is het bewustzijn rond het belang van toegankelijkheid de laatste jaren sterk toegenomen. Steeds meer recreatieve domeinen en natuurgebieden doen grote inspanningen om hun aanbod rolstoelvriendelijk te maken.

Hieronder vind je een selectie van groene uitstapjes waar ook mensen met een mobiele beperking van kunnen genieten zonder hindernissen.

Meerdaalwoud

Een frisse boswandeling met de rolstoel? Je zou er niet meteen aan denken, maar in het Meerdaalwoud bij Leuven kan het. Doot het woud snijdt een rolstoelvriendelijk wandelpad. Die vertrekt aan de onthaalzone De Speelberg aan de Weertse Dreef en voert je - zonder steile hellingen of hobbelige paadjes - vier kilometer lang door het weldadige groen.

Japanse Tuin

De grootste authentieke Japanse Tuin van Europa ligt in Hasselt - en je kan die met de rolstoel bezoeken. Alle paden zijn breed, alleen op de wat steilere hellingen kan assistentie aangewezen zijn. Maar de vriendelijke medewerkers staan klaar om je een handje te helpen.

Domein Pietersheim

In Domein Pietersheim in Lanaken staat niet alleen een kinderboerderij maar ook een speeltuin met toegankelijke speeltuigen. Kinderen in een rolstoel kunnen hun eigen parcours uitstippelen tussen de verschillende speeltuigen - ook de zandbak is op zithoogte gemaakt, zodat ze makkelijk kunnen aanschuiven.

Lieveheerbeestjespad

In Peer kunnen kinderen in een rolstoel, maar ook blinde en slechtziende kinderen dan weer op pad langs het Lieveheersbeestjespad - een van de vijf wandellussen in natuurdomein Resterheide dat speciaal is aangepast op maat van mensen met een beperking. Zo'n 2,5 km lang volg je het pad door de Vallei van de Zwarte Beek.

Arboretum

Het Arboretum in Kalmthout voert je langs geurige toverhazelaars in de winter, een tapijt van bosanemonen in de lente, voorbij bloeiende hortensia’s in de zomer en onder de herfstkleuren van het najaar.

Berenwandeling

Kinderen van 5 tot 105 kunnen deelnemen aan de Berenwandeling in heusden, waar ze de sporen van de beer volgen - en onderweg heel wat dieren ontmoeten. Stappend of rollend - volg die beer!

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt. 

Arboretum Kalmthout