Toegankelijk uitstapje: Arboretum Kalmthout

Toegankelijke uitstapjes

5 keer genieten zonder hindernissen

Er zijn best wel wat musea die net dat tikkeltje extra doen rond toegankelijkheid, maar ook voor wie graag de natuur intrekt zijn er een resem wandel- en fietspaden. Zo doen steeds meer parken en natuurgebieden grote inspanningen om hun aanbod rolstoelvriendelijk te maken.

Hieronder een selectie van uitstapjes waar mensen met een beperking van kunnen genieten zonder hindernissen.

1. Op ontdekking in Leuven

 • Een frisse boswandeling met de rolstoel? In het Meerdaalwoud bij Leuven kan dat. Een rolstoelvriendelijk wandelpad vertrekt aan de onthaalzone De Speelberg aan de Weertse Dreef en voert je - zonder steile hellingen of hobbelige paadjes - 4 kilometer lang door het groen.
 • Wie Leuven graag met de fiets ontdekt, kan een Iedereen Toerist-route volgen. Dat zijn toegankelijke fietsroutes doorheen Vlaams-Brabant. Heb je zelf geen aangepaste fiets? Geen nood, je kan er een reserveren via leuven@fietspunten.be. 

 

2. Weelderige natuurparken

 • De grootste authentieke Japanse Tuin van Europa ligt in Hasselt - en je kan die met de rolstoel bezoeken. Alle paden zijn breed, alleen op de wat steilere hellingen kan assistentie aangewezen zijn. Maar de vriendelijke medewerkers staan klaar om je een handje te helpen.
 • Het Arboretum in Kalmthout voert je langs geurige toverhazelaars in de winter, een tapijt van bosanemonen in de lente, voorbij bloeiende hortensia’s in de zomer en onder de herfstkleuren van het najaar. Met uitzondering van het parcours ‘Wandelen over Bomen’ zijn alle paden en tuinen toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 

3. Toegankelijk Limburg voor kinderen

 • In Domein Pietersheim in Lanaken staat niet alleen een kinderboerderij maar ook een speeltuin met toegankelijke speeltuigen. Kinderen in een rolstoel kunnen hun eigen parcours uitstippelen tussen de verschillende speeltuigen - ook de zandbak is op zithoogte gemaakt, zodat ze makkelijk kunnen aanschuiven.
 • In Peer kunnen kinderen in een rolstoel, maar ook kinderen met een visuele beperking dan weer op pad langs het Lieveheersbeestjespad - een van de vijf wandellussen in natuurdomein Resterheide dat speciaal is aangepast op maat van mensen met een beperking. Zo'n 2,5 km lang volg je het pad door de Vallei van de Zwarte Beek.
 • Kinderen van 5 tot 105 kunnen deelnemen aan de Berenwandeling in Heusden, waar ze de sporen van de beer volgen - en onderweg heel wat dieren ontmoeten. Stappend of rollend? Volg die beer!

 

4. Kom tot rust aan de kust

 • Plan tijdens je dagje aan de Belgische kust zeker een bezoekje aan het Zwin Natuur Park. Wie zowel de Zwinvlakte als het huttenparcours vlot wil verkennen kan (mits reservatie) gebruik maken van een gratis all-terrain rolstoel
 • Blijf na je bezoek aan het Zwin gerust nog wat plakken in Knokke-Heist. Tijdens de maanden juli en augustus kan je hier namelijk gratis een strandjutter ontlenen. Dat is een rolwagen waarmee een minder mobiel persoon door het zachte zand tot aan de vloedlijn kan worden geduwd. 
 • In het Oostendse Mu.ZEE kunnen mensen met een visuele beperking enkele Spilliaert-werken in 3D ervaren. Hoe werkt dat dan? In de 3D-sculptuur voelen de donkere kleuren die Spilliaert gebruikte ruw aan, de lichte kleuren voelen zacht.

 

5. Antwerpse musea met een plus

 • In het MAS kan je een gratis doe-het-zelfpakket voor mensen met een visuele beperking reserveren. Daarmee kan je de wandelboulevard en twee themazalen bezoeken en ter plekke voorwerpen aanraken, aan geurvitrines ruiken en geluidsfragmenten beluisteren.
 • Het MAS organiseert ook groepsrondleidingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De gids prikkelt je zintuigen en verbindt die met de beelden en verhalen uit de expo Antwerpen à la carte
 • Elke eerste zaterdag van de maand kunnen bezoekers met beginnende dementie en hun mantelzorgers eveneens in het M HKA aansluiten bij een interactieve rondleiding. Het parcours richt specifiek de aandacht op de rijkdom van de fantasie, iets wat bij dementie onaangetast blijft.

Je kan deze musea gratis bezoeken met een museumpas. De rondleidingen dien je op voorhand te reserveren.

 

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.