Citytrip Kortrijk

Op citytrip in Kortrijk: 5 tips

Boeiende musea, een zonnig stadsstrand en overal geschiedenis: Kortrijk is ideaal voor een citytripje in eigen land.

1. Gebouwen vol verhalen

Kortrijk bestaat al lang en dus vind je er overal sporen uit het verleden. In het Belfort en het mooie stadhuis bijvoorbeeld, en  de twee Broeltorens die de Leie flankeren. 

In het Begijnhof loop je pas echt rond in de middeleeuwen: kuier tussen de schattige witte huisjes, piep eens binnen in de Sint-Matheuskapel of de kijkwoning en bezoek het belevingscentrum, waar je rondgeleid wordt door drie bijzondere begijnen en hun verhalen. In het voormalige huis van de Grootjuffrouw van het begijnhof kan je bovendien lekker eten of iets drinken in de idyllische tuin. 

2. Zwaardvechten in kleuren en geuren

Daarmee is de geschiedenis van Kortrijk nog lang niet uitverteld. Dankzij je geschiedenislessen (of Het Verhaal van Vlaanderen) wist je al dat de befaamde Guldensporenslag in 1302 werd uitgevochten in Kortrijk.

Een gloednieuw belevingscentrum in de Onze-Lieve-Vrouwkerk vertelt je met een indrukwekkend klank- en lichtspel alles over de veldslag en het ontstaan van het graafschap Vlaanderen. 

3. Lakens en dollars

Er is ook het verhaal van de vlasnijverheid: in Texture (gevestigd in een oud vlasverzendhuis) leer je alles over het textiel dat in Kortrijk geweven werd, hoe dat zijn stempel drukte op de streek en de hele wereld veroverde. Wist je dat zelfs in Amerikaanse dollarbriefjes vlas verwerkt is? 

4. Strandliggen en films kijken

Liever cultuur dan geschiedenis? Dan moet je naar het Buda-eiland, tussen de armen van de Leie. Kunstencentrum BUDA serveert er film, dans, theater en andere kunsten. In de zomer wordt het eilandje ook nog omgetoverd tot een zonnig stadsstrand met een heerlijk terras. 

5. Toegankelijk wandelen

Weet je niet waar je moet beginnen, met al die tips? Begin dan met een wandeling of fietstochtje doorheen Kortrijk. Begin bij de verlaagde Leieboorden en ga op zoek naar de zeven bruggen die de oevers met elkaar verbinden - geen enkele ziet er hetzelfde uit. 

Liever rustig aan? Kies voor een van de vijf uitgestippelde wandelroutes die toegankelijk zijn voor iedereen: ze zijn volledig verhard en je moet nooit verder dan 250 meter wandelen voor je een bankje of een rustpunt tegenkomt. 

Heb je al een UiTPAS?

Dan kan je op heel wat plekken in Kortrijk een punt sparen. En als je tien UiTPASpunten verzameld hebt, dan kan je die bijvoorbeeld inruilen voor een mooie wandel- of fietskaart.

Jouw voordeelkaart voor verrassende vrije tijd buitenshuis.

Hier koop je een UiTPAS
Reeks
CitytripsZomer