museum met tuin in Antwerpen

Museum & chill: 5 musea met tuin

Cultuur combineren met een zalig plekje in de zon? Topplan. Deze musea hebben stuk voor stuk een heerlijke tuin.

1. Goed verstopt: de tuin van het museum Plantin-Moretus

In dit Antwerps museum ontdek je het woonhuis en de drukkerij van de familie Plantin-Moretus. De echte parel van deze 400 jaar oude stulp? De fenomenale binnentuin.  Laat je overdonderen door de oudste drukpersen ter wereld en kom vervolgens terug op adem in de stilte van het groen.

 

 

2. Wegdromen in de tuin van de Sint-Pietersabdij

Heel wat Gentenaars kennen de geneugten van de heuvelachtige tuin aan het Sint-Pietersplein. Ideaal voor een picknick na een bezoek aan de abdij. Ook zin in een expo? Tot en met 18 september kan je in de Sint-Pietersabdij terecht voor een adembenemende expo vol stadsfotografie.

 

 

3. Indrukwekkende kunst in Limburg

In Genk vind je een oude mijnsite waar kunstenaar Koen Vanmechelen zich creatief volledig heeft laten gaan. LABIOMISTA is een domein dat tot de verbeelding spreekt, vol kunstwerken en stukjes natuur. Om elke hoek vind je iets verrassend. Je spot er bijvoorbeeld paradijsvogels en dromedarissen. Wat al die dingen met elkaar te maken hebben? Dat vertelt Vanmechelen je zelf in zijn boeiende audiogids.

Nog niet uitgewandeld? LABIOMISTA loopt over in Nationaal Park Hoge Kempen, vol heidevlakten, uitgestrekte dennenbossen en grote waterplassen.

 

 

4. Cultuur in het groen: Verbeke Foundation

In Kemzeke, diep verscholen in het Waasland, vind je de privécollectie van twee kunstverzamelaars. In de loodsen van een oud transportbedrijf en in het omliggende natuurgebied zijn duizenden collages en assemblages tentoongesteld. Je vindt er voornamelijk werken van Belgische kunstenaars uit de 20ste eeuw, zoals Panamarenko, Luc Tuymans en zelfs Louis Paul Boon. In het natuurgebied is het zalig verdwalen.

 

 

5. De groene oase van het Middelheimmuseum

Naast een uitgestrekt stadspark is Middelheim ook een openluchtmuseum om U tegen te zeggen. De site staat in het teken van de moderne beeldhouwkunst en herbergt stukken van onder andere Auguste Rodin, Rik Wouters, Panamarenko en Ai Weiwei. En het allerleukste aan Middelheim? Het is helemaal gratis.

 

 

Beleef weer meer

Reeks
Beleef Weer Meer