Designmuseum Gent

Leerrijke musea om je saaie cursus te vervangen

Val je in slaap op je boeken of kan je je niet concentreren op de PowerPoints-zonder-einde? Een museumbezoek is de ideale oplossing om niet aan je bureau te zitten maar wel te leren voor een specifiek examen. Je volledige cursus vervangen zal moeilijk gaan, maar een bezoekje aan een van de musea in dit lijstje is zeker een mooie aanvulling of herhaling.

1. Bakkerijtechnieken in het Bakkerijmuseum (Veurne)

Een bezoek aan het Bakkerijmuseum in Veurne is een brood onder de riem voor alle bakkerstudenten. Verdwaal tussen de ongeveer 23 000 collectiestukken uit België en buitenland en je weet waarom de oven je beste vriend is.

 

2. Geschiedenis van de architectuur in CIVA (Elsene)

Architectuurstudenten gaan zich meteen thuis voelen in het CIVA en haar archief van schetsengrondplannen en maquettes uit de moderne (landschaps)architectuur

 

3. Fotografie in FOMU (Antwerpen)

Je houdt van fotografie en het verhaal erachter? In FOMU heb je altijd wel expo's die je zullen interesseren!

 

4. Nederlands in het Letterenhuis (Antwerpen)

Of je nu voor het eerst de Nederlandse taal onder knie probeert te krijgen, worstelt met het vak in het secundair of taal- en letterkunde studeert: het Letterenhuis gaat het je zeker makkelijker maken. 'Het geheugen van de Vlaamse literatuur' bevat zo'n 2 miljoen schrijfsels, vaak in het originele handschrift.

 

 

5. Historisch onderzoek in Modemuseum Hasselt

18 000 kledingstukken gemaakt tussen 1750 en nu moeten genoeg zijn om een duidelijk overzicht te krijgen van de verschillende stijlen uit de modegeschiedenis. Wie weet haal je uit de stukken in het Modemuseum Hasselt nog wat inspiratie voor je eigen collectie.

 

6. Geschiedenis en analyse van de muziek in Museum Vleeshuis (Antwerpen)

Er rust 800 jaar muziekgeschiedenis in het Museum Vleeshuis. Ontdek hoe muziekinstrumenten worden gemaakt, hoe partituren worden gedrukt en aanschouw een aantal muzikale topkunstwerken.

 

7. Kansrekening in Nationaal Museum van de Speelkaart (Turnhout)

Beginnen de axioma's, steekproeven en de standaarafwijkingen je nek uit te steken? Neem een speelse pauze in het Nationaal Museum van de Speelkaart waar het eeuwig mysterieuze praktische voorbeeld van kansrekening de eer krijgt dat het verdient: het kaartspel.

 

 

8. Europese sportgeschiedenis in Sportimonium (Hofstade)

Een olympisch erkend sportmuseum in België? Jawel, het Sportimonium is dé plek om bij ons te leren over je favoriete sporttak of atleten. Neem na je bezoek ook even een pauze in de volkssporttuin en leer trabollen of beugelen.

 

Beleef weer meer

 

Een jaar gratis naar zo'n 200 musea?

Ken je de museumpas al? Met een museumpas op zak kan je meer dan 200 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief de musea in dit artikel.  

Reeks
Museum