Industriemuseum

Krokuskriebels: 7x museumpret

Nog op zoek naar een leuk uitstapje in de krokusvakantie? Tijdens Krokuskriebels rollen meer dan 90 musea de rode loper uit voor kinderen met zoektochten, creatieve ateliers en spannende activiteiten.

Iedereen welkom

Tijdens Krokuskriebels, een initiatief van de Gezinsbond, zwaaien meer dan 90 musea in heel Vlaanderen en Brussel hun deuren open voor families en kinderen met een (mentale) leeftijd van 0 tot 14 jaar. En voor families met kinderen met een beperking, want die weten vaak niet of ze welkom zijn in een museum. Daarom organiseren veel musea dit jaar inclusieve activiteiten, waar écht iedereen aan kan meedoen.

Deze musea mag je overhoop gaan zetten

1. Met al je zintuigen naar Museum M

Hoe voelt een kunstwerk? Heeft een standbeeld een geur? En als je aan een schilderij zou mogen likken, wat proef je dan? Laat je door een gids en al je zintuigen op sleeptouw nemen in Museum M in Leuven. Kunstwerken aanraken mag normaal gezien niet, maar het museum maakt voor één keer een uitzondering. 

Er is bovendien ook een speciale rondleiding voor blinden en slechtzienden, met extra veel tijd om te kijken met je handen. 

2. Knijp je neus dicht in Texture

Texture in Kortrijk nodigt speurneuzen uit voor een spannende zoektocht in het museum. Je krijgt een uur de tijd om de stinkbom in het museum te ontmantelen. Niet gelukt? Dan baadt heel Kortrijk weer in de roetgeur die de fabriek vroeger verspreidde ... 

3. Lekker rustig in het MAS

Iemand thuis? is een speelse familie-expo vol fantasie, in het MAS in Antwerpen. Want wat is dat eigenlijk, een thuis? Is het een plek, een gevoel of gewoon een herinnering? En wat als iemand zich nergens thuisvoelt? 

Tijdens Krokuskriebels kan je naar een prikkelarme namiddag in de tentoonstelling, speciaal voor iedereen die het graag wat rustiger heeft. Het museum is dan enkel voor jullie open: je kiest zelf of je de zaalteksten leest op je eigen tempo, naar de gids luistert of op pad gaat met een speurboekje. Als je wil kan je ook je eigen (noise cancelling) koptelefoon meenemen. 

4. Geheimzinnige handtassen in het Modemuseum

In het Modemuseum in Hasselt bewonder je allerlei handtassen: piepkleine of net hele grote tassen, luxueuze en zeldzame exemplaren ... en één tas die gemaakt werd door een ontwerper met een geheim. Volg het spoor door het museum, gluur in verschillende tassen en ontdek het geheim van de tassenontwerper.  

Je kan in het museum ook aanschuiven voor een workshop: ga aan de slag met naald en draad en creëer de tas van je dromen. 

5. Schilderen met pipi in de KBR

Wortels, meekrap, vislijm, pipi ... Het zouden de ingrediënten kunnen zijn van een dubieus toverdrankje, maar in de middeleeuwen werd er gewoon verf mee gemaakt. In de Koninklijke Bibliotheek toont een miniaturist je hoe je planten kan omtoveren in verf, om piepkleine kunstwerkjes mee te schilderen. Een miniaturist kan altijd wel wat hulp gebruiken, dus hou je klaar om de handen vuil te maken en pigmenten fijn te stampen en te mengen tot verf om mee te schilderen.

6. Een museum in je woonkamer

Lukt het niet om zelf naar een museum te gaan? Geen probleem, tijdens Krokuskriebels komen heel wat musea naar jou met online activiteiten. Zoals het Design Museum van Gent: dat is gesloten voor verbouwingen, maar nodigt je uit voor een virtueel onderonsje en een blik achter de schermen van het museum. 

Of doe thuis mee met de online quiz van het Volkskundemuseum in Brugge en kom erachter of vroeger écht alles beter was, zoals je oma en opa soms misschien beweren. 

7. Tinkeren in het Industriemuseum

Het Industriemuseum in Gent vertelt het verhaal van mensen en machines en hoe die al vaak de wereld veranderd hebben. Er is ook een creatieve Tinker Studio waar je kan knutselen, prutsen en experimenteren met allerlei verschillende materialen. 

Het museum zorgt bovendien goed voor families: er zijn rustige plekjes voor wie even op de pauzeknop wil drukken, een ruimte om je eigen picknick op te eten en een heel team vol familie-assistenten om te helpen waar nodig. 

Alle activiteiten tijdens Krokuskriebels

Reeks
Museum