MSK Gent

Hier vind je de topstukken in de schone kunsten

Een rijke kunstgeschiedenis vraagt om rijkgevulde musea met topwerken van alle hoeken binnen de schone kunsten. In deze acht musea kan je er gif op innemen dat je het beste, het mooiste en het beroemdste werk van de kunstwereld kan bezichtigen.

 

1. BOZAR (Brussel)

Naast muziek en theater, heeft de BOZAR ook verschillende expositieruimtes voor actuele en schone kunsten. Je krijgt er elk jaar opnieuw tientallen tentoonstellingen te zien.

 

 

2. MSK (Gent)

Het MSK, kort voor Museum voor Schone Kunsten, toont de pracht van de schilder- en prentkunst uit de Zuidelijke Nederlanden. Ook beeldhouwkunst en de Europese schilderkunst maken een groot deel uit van de collectie. In verschillende tentoonstellingen tonen ze het oeuvre van een bepaald thema of artiest.

 

3. M Leuven

Het M Leuven combineert steeds hedendaagse kunst met oude meesters. Het museum bevindt zich in het historisch centrum van Leuven en is de verblijfplaats van meer dan 52.000 objecten. Vooral de kunstproductie in Leuven en Brabant van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw maken het grootste deel uit van die permanente collecties.

 

4. Groeningemuseum (Brugge)

Het Groeningemuseum toont een gevarieerd overzicht van de geschiedenis van de Belgische beeldende kunst met als hoogtepunt de topwerken van de wereldberoemde Vlaamse primitieven. Daarnaast hangen en staan er ook topwerken uit de 18de en 19de eeuw en meesterwerken van het Vlaamse expressionisme.

 

Nu in het Groeningemuseum

 

5. Rubenshuis (Antwerpen)

Peter Paul Rubens en Antwerpen zijn onlosmakelijk verbonden als de meester en zijn stad. Na meer dan 400 jaar vind je al zijn kunst en andere curiositeiteiten in het Rubenshuis. Veel van zijn omvangrijke oeuvre ontstond in dit huis.

 

Nu in het Rubenshuis

 

6. KMSKA (Antwerpen)

Het KMSKA omvat zeven eeuwen kunst: van Vlaamse primitieven tot expressionisten, allemaal wereldberoemde meesters. De collectie bevat werken van James Ensor en Rik Wouters en toont die samen met verschillende tijdelijke tentoonstellingen het mooiste wat België heeft geproduceerd aan kunst.

 

7. Fin-de-sièclemuseum (Brussel)

Het Fin-de-sièclemuseum is helemaal gewijd aan de jaren 1900, een periode waarin Brussel niet alleen een uniek artistiek knooppunt was maar ook het zenuwcentrum van de art nouveau. Het museum bevat allerlei bekende kunstenaars als Meunier, Ensor, Khnopff, Spilliaert en zovele anderen.

 

8. Oldmastersmuseum (Brussel)

Het Oldmastermuseum toont een collectie oude kunst die teruggaat naar de periode van de 15de tot de 18de eeuw. De collectie toont de prachtwerken van de grootste sleutelfiguren in de geschiedenis. Met als focus: de schilderkunst van de Zuidelijke Nederlanden.

 

Nu in het Oldmastersmuseum

 

Meer museuminspiratie?

5 musea waar je nog niet geweest bent

Dit zijn de musea voor design en architectuur

4 musea waar je iets over dieren leert

Deze 5 huizen werden tot musea omgetoverd

Het fijnste naakt van de Vlaamse Meesters