
Hier kun je van de beste theatervoorstellingen genieten
Theatergezelschappen trekken door heel Vlaanderen, maar waar kan je ze zien? Met dit lijstje krijg je piekfijne programmaties op een unieke locatie: elf theaterhuizen die het neusje van de zalm in de theaterwereld programmeren.
NTGent
Het NTGent of het Nederlands Toneel Gent werd opgericht in 1965 toen ze nog voornamelijk in de Koninklijke Nederlandse Schouwburg speelden. Nu spelen ze op meer dan vijf locaties in de Gentse binnenstad. Ze noemen zichzelf het stadstheater van de toekomst en dat leeft ook verder in hun programmatie: ze brengen eigen producties en topvoorstellingen uit binnen- en buitenland.
Fakkeltheater (Antwerpen)
Jaarlijks worden er meer dan 500 voorstellingen gespeeld in het Fakkeltheater, een theaterzaal met een hart voor stukken die sociaal geëngageerd zijn. Je kan er terecht voor volkse stukken en eigen producties waar rasacteurs als Leah Thys en Carry Goossens vaste waarden zijn in het gezelschap. Een theaterzaal om u tegen te zeggen.
OPEK (Leuven)
OPEK ofwel openbaar entrepot voor de kunsten is dé bruisende culturele site in Leuven. En niet één podium maar welgeteld vijf theaterzalen worden elke week opnieuw de thuis van allerlei verschillende kunstdisciplines. OPEK is bovendien de vaste stek van een handvol artistieke organisaties.
KVS (Brussel)
KVS is het Vlaamse stadstheater van Brussel, het zit dan ook in de naam: Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Ze werken met een open ensemble van makers, spelers, regisseurs, choreografen en auteurs. Dat zorgt voor eigen voorstellingen, maar ze werken ook samen met andere Brusselse theaterhuizen zoals De Munt en Théâtre National.
Toneelhuis (Antwerpen)
Het Toneelhuis heeft twee locaties waaronder de prachtige Bourlaschouwburg, een theaterzaal in het centrum van Antwerpen. Ze zetten verschillende makers op het podium die eigentijds en innovatieve stukken maken. Dat doen ze met eigen producties die zo divers zijn als de kunstenaars zelf of gastproducties die hiervoor met veel plezier naar het grootste stadstheater van Vlaanderen komen.
Theater Antigone (Kortrijk)
Met hun locatie in het hartje van Kortrijk, is Theater Antigone een volprezen naam in de theaterwereld. Met hun programma willen ze uitdagen, toegankelijk zijn en maatschappelijk relevante stukken brengen. Hun repertoire bestaat elk jaar uit zowel een klassiek stuk, een nieuw werk en hun bestaande repertoire. Daarmee willen ze dus voorbij de houdbaarheidsdatum van een korte speelduur gaan.
Kaaitheater (Brussel)
Het Kaaitheater is verankerd in Brussel maar kijkt naar de hele wereld. Brussel is voor hen waar de wereld samenkomt en waar dus een heleboel verhalen verteld moeten worden: in dans, muziek en ook… theater! Een klein intiem stuk, of net een uitgewerkte show, alles moet hier kunnen. Internationale namen passeren, maar voor Belgische rotten in hun vak is er ook plaats.
Koninklijke Stadsschouwburg Brugge
Achter de statige gevel van de Koninklijke Stadsschouwburg in Brugge schuilt een majestueuze theaterzaal. Met (inter)nationale stukken vullen ze hun programma, en dat is niet alleen theater. Ze willen voor elke inwoner van Brugge (en van mijn part alles daarbuiten) een interessante voorstelling brengen. Ook iets voor jou?
Campo (Gent)
Campo valt niet samen te vatten in één hokje: ze brengen een rijkgevuld programma van theater tot festivals, debatten en buurtkeukens. Ze ontvangen gastgezelschappen uit binnen- en buitenland maar maken ook plaats voor eigen productie van de zogenaamde CAMPO-makers. De top-notch stukken zijn te zien op hun drie locaties in Gent.
De onofficiële prijs voor meest unieke (én grootste) ruimte gaat naar C-Mine, een plek waar geschiedenis en het heetst van de naald op vlak van cultuur samenkomen. Van mijnwerkersplaats naar creatieve hot-spot. Het biedt dus ook een podium aan de beste theaterstukken van het moment. Het nieuwstedelijk, het stadsgezelschap van Genk, Hasselt en Leuven, mag zich trouwens artist in residence in C-mine noemen.