Opera

Hier kan je opera gaan kijken

Zin om een avondje weg te dromen bij een mooie aria? Dan zijn er enkele plekken in Vlaanderen die jou daarbij kunnen helpen. Wij lijsten er enkele op die je zeker in de gaten moet houden.

Muziekcentrum De Bijloke (Gent)

Zoals de naam al verklapt, kan je in De Bijloke in Gent terecht voor al wat met muziek te maken heeft. Middeleeuwen & Renaissance, Barok, Classicisme, Romantiek, 20e eeuwse muziek tot Hedendaags: het is er allemaal aanwezig. Binnen deze categorieën wordt de opera goed vertegenwoordigd. Zeker de moeite om deze programmatie eens te checken.

Opera Gent

Waar kan je beter zitten voor een operavoorstelling dan in een stedelijk operagebouw? De Opera van Gent biedt opera, ballet en concerten aan. Naast een reeks aan losse concerten, organiseren ze ook regelmatig thematische festivals, zoals GhentFestival. Eind zeventiende eeuw werd het Gentse publiek er al van opera voorzien door de eigenzinnige weduwe Joanny. De schouwburg werd ontworpen door Louis Roelandt, die ook het nabijgelegen Justitiepaleis en balzaal La Concorde ontwierp. Het unieke gebouw met een kroonluchter die een diameter van drie meter telt, draagt absoluut bij aan de opera ervaring.

Schouwburg (Kortrijk)

De honderdjarige schouwburg van Kortrijk is een théâtre à l’Italienne, waarbij de zaal voorzien is van een parterre, twee balkons en een engelenbak. Van daaruit kan het publiek de andere wereld, die wordt verbeeld, waarnemen door het kader. Muziektheater, Opera, Jazz en kookworkshops, daarvoor moet je in Kortrijk zijn.

De Munt (Brussel)

Opera, kamermuziek en dans. Daar focust De Muntschouwburg in Brussel zich op. Zowel oude operaklassiekers als hedendaagse en experimentele opera staan er op de agenda. De Munt ademt al sinds 1700 opera, maar nam nog enkele keren een andere gedaante aan door onder andere Napoleon. In 1963 werd het uitgeroepen tot nationale opera. De grote zaal bevat zowel neo-barok als neo-empirische elementen. Zeker de moeite om hier een avond lang opera te spenderen, dus.

deSingel (Antwerpen)

Geen impressionant gebouw van enkele eeuwen geleden, deze keer. De Singel in Antwerpen heeft andere troeven. In de grote blauwe zaal kan je er concerten bijwonen van internationale artiesten of kan je genieten van een meer intiem concert in de muziekstudio. Van oude klassiekers tot experimentele nieuwkomers: ze vinden allemaal een plaatsje in het verscheiden, uitgebreide programma dat theater, dans, muziek en architectuur verenigt.

Minardschouwburg Gent

De schouwburg werd vernoemd naar architect Minard die een 19e eeuws lijsttheater met liervormige zaal bouwde. De gevel heeft Italiaanse en renaissance invloeden. Intussen is de schouwburg meerdere keren verbouwd, maar zijn de kwaliteiten van het Minard-ontwerp behouden. Dans, Opera, Muziek en Theater krijgen elk hun plekje in het huis.

Bozar Brussel

Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel is een parel in het midden van onze hoofdstad. Het paleis geeft onderdak aan Muziek, Expo, Cinema, Literatuur, Theater & Dans. Van klassiek tot elektronisch, het krijgt er allemaal zijn eigen plekje. Het gebouw werd ontworpen door de bekend Belgisch architect Victor Horta en resulteerde in een paleis van acht niveaus met ondergrondse ruimtes. Het gebouw staat er ook om bekend om de finales van de Koningin Elisabethwedstrijd te hosten.

Opera Antwerpen

Al sinds 1960 wordt er in Antwerpen opera opgevoerd, eerst in het Spaansche Pant en later in het Tapissierspand, waar nadien de Bourlaschouwburg kwam te staan. In 1899 wordt er beslist om een tegenhanger voor de Bourlaschouwburg op poten te zetten. In 1907 werd het neobarokke gebouw, gedecoreerd in Lodewijk XVI-stijl feestelijk geopend. Een avond opera krijgt extra allure door de mooie plafondschildering, de toneeltoren en de mooie lusters.

Stadsschouwburg Antwerpen

Voor top spektakel moet je op het Theaterplein in Antwerpen zijn. Opera, musical, muziekconcerten, theatervoorstellingen en ballet worden er op groteske wijze gebracht. Verwacht je aan grote operaklassiekers met een cast om ‘U’ tegen te zeggen.