U bent hier:

Het Brussel van Bruegel in 7 hotspots

Het Brussel van Bruegel in 7 hotspots

Het Brussel van Bruegel in 7 hotspots

In de 16de eeuw was Brussel the place to be. Een rondleiding door Bruegels favoriete stad.


Pieter Bruegel de Oude verhuisde van Antwerpen naar Brussel om zo dicht mogelijk bij zijn rijke opdrachtgevers te zitten. Hij had vast geen zin om elke dag op de trein te zitten - we kunnen hem geen ongelijk geven.

De hoofdstad inspireerde hem tot absolute meesterwerken als Winterlandschap met schaatsers en vogelknip en De boerenbruiloft. Ter gelegenheid van dit Bruegeljaar gidsen we je rond in 'zijn' Brussel. 

 

1. Op jacht in De Kapellekerk, waar Bruegel begraven werd

De werken van Pieter Bruegel de Oude zijn levendiger dan ooit. 450 jaar na zijn dood ontsnappen in de Kapellekerk tien figuurtjes uit zijn schilderijen. Kijk aandachtig rond en ga op zoek, want net zoals in de schilderijen van Bruegel opent zich dan een compleet andere wereld. 

 

2. Stap in zijn schilderijen 

In het majestueuze Dynastiegebouw, in het hart van de stad, vormt Beyond Bruegel een indrukwekkende multimediale expo. Dé blikvanger is zonder twijfel de 360-gradenprojectie die je onderdompelt in de wereld van Bruegel. Je wandelt tussen het leger van Dulle Griet en dobbert mee op een schip aan de voet van de Toren van Babel.

 

3. Bezoek de restanten van het Coudenbergpaleis

Waar nu het Koninklijk Paleis staat, stond ooit een nog veel groter exemplaar: het Coudenbergpaleis. Een verwoestende brand in 1731 maakte het helaas met de grond gelijk. De kelders bleven echter intact en zijn nu een fascinerende archeologische site.

Ga Keizer Karel achterna en neem een kijkje, gratis met je Museumpas!

 

4. Verken de oude stad

In de 16de eeuw vestigen vooraanstaande adellijke families zich in de Zavel. Daardoor groeit de wijk in de 17de eeuw uit tot een van de meest aristocratische en welvarendste buurten van de stad. Wellicht vestigt Bruegel zijn schildersatelier om die reden in deze buurt.

Ben je daar in het weekend, bezoek dan zeker een van de oudste markten van Brussel: de antiekmarkt op de Grote Zavel - op zaterdag en zondag vanaf 9 uur. Kenmerkend is de knusse, schilderachtige sfeer. De antiquairs van de Zavel tonen hun mooiste vondsten in edelsmeedkunst, sierobjecten, schilderijen en tekeningen, Chinees porselein, klein meubilair en Afrikaanse kunst. 

 

5. Bewonder de Grote Markt

Ga pal in het midden staan en aanschouw de verschillende bouwstijlen. Het plein wordt omringd door het stadhuis, het Broodhuis en de vele gildehuizen.

De Grote Markt van Brussel wordt dan ook beschouwd als een van de mooiste pleinen van de wereld. Dat vond trouwens ook de grote Franse schrijver Victor Hugo, die er ooit woonde. De Grote Markt staat sinds 1998 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

 

6. Ontdek de geschiedenis van Brussel in het Broodhuis

Het Broodhuis is momenteel een museum en wijdt zich aan de geschiedenis van Brussel. Het omvat een uitgebreide collectie schilderijen en beeldhouwwerken uit verschillende periodes, wandtapijten en retabels (dat is een moeilijk woord voor kunstwerken die bedoeld zijn om op een altaar te zetten).

Koop een Museumpas en je wandelt er zelfs gratis binnen.

 

7. Bewonder de unieke collectie van wandtapijten in het KMKG

Wandtapijten zijn in de tijd van Bruegel meer waard dan schilderijen. Met kamers vol magnifieke 'tapisseryen' wilden de hogere klassen destijds hun gasten imponeren. En imponeren doen ze: het technische en artistieke vernuft verbaast nog steeds. Bewonder ze in de Koninlijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Ook dit museum is gratis met een Museumpas.

 

Met dank aan vlaamsemeesters.be.

Foto: © Toerisme Vlaanderen - Bowling

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.