Kinderen spelen met vallende bladeren

Heerlijke herfst: 8 leuke activiteiten met kinderen

De wereld kleurt oranje van vallende bladeren en pompoenen, en wij haasten ons naar buiten met sjaal en laarzen. Of toch liever knus binnenplezier? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de herfst.

1. Speuren naar paddestoelen ... en kabouters

Plots zijn ze er en even vlug zijn ze weer weg. De ene stinkt naar rotte eieren, de andere kleurt prachtig rood met witte stipjes.

Paddestoelen spreken tot de verbeelding - alleen al de namen zijn wonderlijk: eekhoorntjesbrood, fluweelboleet, stinkzwam, judasoor ... Wonen er echt kabouters en elfjes in? En wat hebben heksenkringen ermee te maken? 

2. Ravotten in een speelbos

Het bos is de allerbeste speeltuin. Een speelbos heeft nog een tikje extra: hier kan je sluipen in wilgenhutten, torens beklimmen of bouwen met takken en boomstronken.

We verzamelden de leukste speelbossen in Vlaanderen. Hier kan je naar hartelust ravotten en klauteren. 

De leukste speelbossen

3. Feest van de Doden in het Karrenmuseum

Het Karrenmuseum staat deze herfst in het teken van Mundo de los Muertos: een wereld waarin de doden hun beste kleren aantrekken om feest te vieren.

Samen met Paula en Hugo ga je op stap langs kleine verlichte doosjes met een diorama uit hun vorig leven. De doosjes zijn gebaseerd op de kleurrijke ‘nichos’ of schaduwdoosjes, typerend voor de Mexicaanse feest- en herdenkingsdag Día de los Muertos. Speur goed rond, zoek de kijkdoosjes en los de opdrachten op. Zo kan je de schatkist openen.

Op 2 november kan je de Dag van de Doden gaan vieren. Gooi de dobbelsteen van je toekomst, maak een muziekinstrument en een fleurige papel picado (da's een slinger), laat je schminken als een skelet en volg het pad tussen Hemel en Hel. 

4. Griezelen in Pelt

Het Limburgse Pelt wordt opgeschrikt door een fantastisch Halloweenspektakel. Doden komen tot leven op het kerkhof en waar vroeger een discotheek lag, vind je een horrorcircus. Ga zeker ook op tocht in het spookhuis langs allerlei kamertjes en gangen, met elk hun eigen thema. 

5. Uitwaaien in Arboretum Kalmthout

Ga uitwaaien tussen de kleurrijke, dwarrelende herfstbladeren in Arboretum Kalmthout. Spring, huppel of wandel doorheen de tuin en sprokkel zoveel mogelijk herfstsymbolen bijeen die aan bomen en struiken wapperen.

Onderweg dagen leuke opdrachten je uit om iets te doen, te bedenken, te raden of te tellen. Ben je helemaal klaar? Dan wacht je een leuke verrassing. 

6. Kunst maken op Kunstendag voor kinderen

De derde zondag van november, dan vieren we al tien jaar lang Kunstendag voor kinderen. Op die dag kunnen kinderen en hun familie een hele dag kunst beleven.

Je kan dansen op tekeningen, maskers en juwelen maken, in een koor zingen, beeldhouwwerken boetseren ... op locaties in heel Vlaanderen en Brussel. Benieuwd?

7. Een frisse boswandeling

We zijn niet van suiker gemaakt, dus tegen een béétje regen kunnen we wel. Jassen en laarzen aan, paraplu op zak en hop, naar buiten voor een knisperende boswandeling met het hele gezin. Kinderwagen mee? Kies dan voor een buggyproof wandeling.

Wie raapt de meeste kastanjes en wie durft in de diepste plas te springen?

7 heerlijke boswandelingen met het gezin

8. Verwondering in het poppentheater

Niets zo nostalgisch als een ouderwets poppentheater, met houten poppen en handgeschilderde decors. Of kies voor een moderne versie: poppen mét acteurs, live muziek of verrassende thema's. Wedden dat de grote mensen even verwonderd zitten kijken? 

De mooiste poppentheaters
Reeks
Herfst