Gentse Feesten

Gentse Feesten: 7 tips die je beter niét opvolgt

Beleef de Gentse Feesten (15-24 juli 2022) zoals een echte Gentenaar.

 

We hadden dit artikel kunnen titelen: 'Wat je zeker moet doen op de Gentse Feesten'. Maar ge moet just niks, zeker niet op de Gentse Feesten.

Daarom geven we je - vrijblijvend! - 7 tips die je beter niét opvolgt om te genieten van 10 dagen feest. Lekker tegendraads, daar houden ze wel van in Gent. Zo feest je dus mee als een echte Gentenaar.

 

1. Plan je dag goed van tevoren

Je programma dichttimmeren met dingen die je wil zien, leidt gegarandeerd tot teleurstellingen. Er zijn immers heel veel factoren waar je geen vat op hebt.

De massa vertraagt je verplaatsingen of pleinen kunnen te druk zijn. Fascinerende straatartiesten op elke straathoek en verrassende optredens zullen je afleiden van je bestemming. En zo hoort het!

Laat je leiden door je impulsen. Zo ontdek je misschien aanstekelijke (dans)optredens in swingjazz, gospel of funk in het Baudelohof (zeg: Baudelo). 

 

2. Ga voor de grote namen

Weersta de verleiding om alleen maar de publiekstrekkers op het Sint-Baafsplein op te zoeken. Ontdek liever jonge Belgische bands op Boomtown of zing zélf met een heel plein uit volle borst. Kippenvel!

Het hart van de Gentse Feesten is sinds mensenheugnis het Trefpunt Festival, bij Sint-Jacobs en verschillende podia daarrond. Je ontdekt er jong Gents talent en Jonge Wolven, naast oude rotten (sorry Raymond) als Raymond van het Groenewoud.

 

3. Focus alleen op de muziek

Niet doen, want er zijn pareltjes te ontdekken. Pik bijvoorbeeld snedige improvisatiecomedy mee zoals alleen Gentse groepen als The Lunatics dat kunnen.

Zeker een bezoekje waard: de microkosmos van Zataclan in de Willem de Beersteeg. De jongens en meisjes van Cirq zoeken daar elke editie de grenzen van humor en fatsoen op: in het verleden met een kitscherige familiecamping, een vluchtelingenkamp of een stuntfeest vol wereldrecords. Deze keer onderzoeken ze hoe ver ze precies kunnen gaan in een post-corona-inhaaleditie. 

 

4. Begin op de Vlasmarkt

Dit bijna mythische plein is het kloppend hart van de Gentse Feesten. Op Camping Vlaasmarkt draaien hippe cafés zoals Kinky Star en Charlatan (spreek uit: de Charla) plaatjes voor de sympathieke menigte

Maar: ga er niet te vroeg heen. De mooiste momenten beleef je hier als alle andere pleinen gesloten zijn en de Vlasmarkt als een afvoerputje de nog wakkere feestvierders opvangt. Samen met de ochtendschemering daalt dan een wonderlijke sfeer over het plein neer.

Eet een botram mee uuflakke, drink een Irish coffee en geniet. Het is een soort microkosmos waar je uit het niets met vreemden aan de praat geraakt en waar iedereen vriendelijk is tegen elkaar. 

  

5. Laat je kinderen thuis

Toegegeven, de Vlasmarkt is geen plek om je bengels mee naartoe te nemen. Naar de Gentse Feesten gaan met kinderen is een heel andere beleving, maar minstens even leuk

De eigenzinnige mix van internationaal straattheater, circus, poëzie en animatie bij MiraMiro brengt het kind in iedereen naar boven en er zijn tientallen geweldige kindertheatervoorstellingen te bewonderen.

 

6. Neem zelf drank mee of koop iets in een nachtwinkel

Het klinkt slim, maar het is niet zo sympathiek. Elke Gentenaar zal je scheef bekijken. 

De Gentse Feesten kunnen alleen gratis blijven met de opbrengst van de togen op elk plein. Bestel daar dus je drank! Zo help je bovendien om de afvalberg van de feesten beperkt te houden, want overal wordt met herbruikbare bekers gewerkt.

 

7. Logeer binnen de feestenzone

Er zijn twee soorten Gentenaars: zij die met volle teugen van het feestgedruis genieten en zij die de tweede helft van juli de stad ontvluchten. Er is immers geen ontkomen aan. Dus dacht je: weekendje Gent, hotelletje boeken in het centrum? Leuk, maar slapen wordt wellicht moeilijk.

Beter idee: op camping Urban Gardens in recreatiedomein de Blaarmeersen kan je voor een prikje je tentje opzetten én 's anderendaags ontnuchteren met een frisse duik. Of slaap je liever in een gezellige glampingtent?

 

Lees ook