UiT

Fietsroutes dwars door de bossen

Gaat wandelen je te traag? Dan kan je ook op de fiets onze prachtige natuur ontdekken. Deze zes fietsroutes leiden je door prachtige bossen, weidse velden en prachtige landschappen.

 

Wat is een fietsknooppunt?

Het fietsnetwerk in Vlaanderen omvat duizenden kilometers schitterende fietswegen. Waar een of meer trajecten elkaar kruisen, ligt een fietsknooppunt. Aan de hand van de knooppunten kan je makkelijk fietsroutes samenstellen. We tippen hieronder zes kant-en-klaar uitgestippelde routes.

 

1. Fietsen door de Bomen in Bosland

Deze grotendeels vlakke fietslus voert je langs kanalen en zand, door landelijke dorpen en schaduwrijke bossen. Aan knooppunt 272 fiets je via een uitzonderlijke fietsbrug - een dubbele cirkel van liefst 700 meter lang - letterlijk tussen de kruinen van de bomen

Een gouden tip voor wie wil nagenieten: huur een kleurrijke hangmat en droom weg tussen de bomen. 

Een relatief makkelijk en vlak parcours van 61 km. 

 

2. Fietsen in het hart van West-Vlaanderen

Op naar de Rodenbachstad, waar met KOERS het grootste wielermuseum van het land is gevestigd. Roeselare is een echte fietsstad, met veel autovrije wegen. Dankzij het jaagpad en je passages langs meerdere kasteeldomeinen heeft deze rondrit heel wat moois te bieden.

Onze favoriete stop: het adembenemende Kasteel van Rumbeke, gelegen in het Sterrebos. Dit bos kreeg zijn naam van de twaalf dreven die er in stervorm samenkomen.

Dit parcours van 51 km is vlak.

 

3. Het neusje van de Z(w)alm

De Zwalmstreek maakt deel uit van de Vlaamse Ardennen, de naam verwijst naar het riviertje dat daar het landschap prachtig vorm heeft gegeven. Zwalm is ook de naam van de fusiegemeente met twaalf dorpjes die lukraak tussen de heuvelachtige akkers en weiden zijn uitgestrooid.

De streek is met zijn groene valleitjes en zachte hellingen, knoestige knotwilgen en weidse kouters een fascinerend stukje Vlaanderen. Na elk klimmetje of voorbij iedere bocht openbaart zich een verrassend vergezicht.

De route van 23 km is glooiend.

 

4. Door bos en heide

Wie Kalmthout zegt, zegt de Kalmthoutse Heide. Dit uniek natuurgebied van 4000 ha werd recent uitgeroepen tot een driesterren stiltegebied. Voor de fietser die van stilte en de natuur houdt is deze lus een absolute aanrader, want je bent voortdurend omringd door idyllische bossen en adembenemende heidelandschappen

Deze fietslus van 37 km is vlak. 

 

5. Een fietstocht met koninklijke allures

Deze verrassend groene en gevarieerde fietstocht gaat van start in het prachtige park van Tervuren, vlak bij het AfricaMuseum. Je weet dus wat gedaan voor of na deze fietstocht, die je doorheen de verrassend landelijke streek tussen Brussel en Leuven voert. Zo wordt het plateau tussen het dal van de rivieren Voer, IJse en Dijle gedomineerd door uitgestrekte akkers en velden. Het is er heerlijk fietsen!

Het is een glooiend parcours van 47 km met een aantal stevige kuitenbijters. (met een korte versie van 30 km)

6. De Groene Gordel van Brugge

Groene en landelijke gebieden in en rond Brugge? Jazeker! Deze fietslus verkent de randbossen ten zuiden van de werelderfgoedstad, zeer toepasselijk de Kasteelbossen gedoopt. Samen vormen ze de grootste boscluster van de provincie West-Vlaanderen.De tocht brengt je trouwens niet alleen langs bossen, maar laat je genieten van een mix van kasteelparken, open landschappen én de Brugse Vesten.

Het parcours van 50 km is zo goed als vlak. (er is een kortere versie van 35 km)

Je vindt alle routes terug in het Groot Fietsboek Vlaanderen of op Knooppunter.com.

 

Nog niet uitgefietst?

6x fietsen langs het water

5x fietsen door de geschiedenis

Wandelen en fietsen langs brouwerijen